ZDA: Republikanci so kot 'pes, ki je ujel gasilski avtomobil, zdaj pa ne ve, kaj bi z njim'!

ZDA: Republikanci so kot 'pes, ki je ujel gasilski avtomobil, zdaj pa ne ve, kaj bi z njim'! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
10. 1. 2017

Medtem ko se onkraj luže že pripravljajo na svečano zaprisego novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki medtem pridno kadruje, je v ameriškem senatu že vroče. Demokrati se namreč ostro upirajo republikanskemu predlogu ukinitve Obamove zdravstvene reforme.

Demokrati v ameriškem senatu so v ponedeljek zvečer uprizorili noč govorov v podporo zdravstveni reformi predsednika ZDA Baracka Obame, ki so jo republikanci skušali ukiniti vse od leta 2010, novoizvoljeni predsednik Donald Trump pa je med kampanjo obljubil, da bo to dejansko storil na dan inavguracije.

Nimajo pojma, kako naprej!

"Podobni so psu, ki je le ujel gasilski avto in ne ve, kaj bi zdaj," je v ponedeljek dejal vodja demokratske manjšine v senatu, Newyorčan Charles Schumer in republikanske kolege obtožil, da nimajo pojma, kako naprej. Kakršnakoli že je, reforma je prinesla zavarovanje za skoraj 20 milijonov Američanov in v primeru njene ukinitve bi ti ostali brez dostopa do zdravstvene oskrbe. Najbolj nerodno je, da gre za milijone Trumpovih volivcev.

Trump se tega zaveda in je v ponedeljek pritrdil senatorju iz Kentuckyja Randu Paulu, ki je za zdaj eden od štirih senatnih republikancev, ki kolege opozarjajo, naj ne gredo z glavo skozi zid in ne ukinjajo reforme, dokler ne bodo imeli ustrezne alternative. Trump se s tem strinja, kar pomeni, da predvolilne obljube morda ne bo uresničil.

Med kampanjo je sicer trdil, da ne bo pustil ljudi umirati na cesti in bo Obamovo reformo zamenjal z nečim novim in čudovitim. Sam načrta za to nima, republikanci pa se šele zdaj začenjajo zavedati, kako zapleteno zakonodajo so sprejeli leta 2010 z namenom zavarovanja Američanov in obenem vsaj upočasnitve rasti stroškov zavarovanja.

Reforma je potrebna

Nihče, niti demokrati, ne zanika, da Obamova reforma ni potrebna dodatne reforme, saj stroški še naprej rastejo. Vendar demokrati kujejo železo, dokler je vroče in trdijo, da ne bodo dovolili ukinitve reforme brez ustrezne alternative. Tehnično gledano ne morejo storiti veliko, saj naj bi republikanci za ukinitev reforme potrebovali le 50 glasov, v 100-članskem senatu pa imajo 52 sedežev.

Vodja senatne večine Mitch McConnell je še v nedeljo trdil, da bodo reformo ukinili, nato pa zelo hitro pripravili novo. V ponedeljek je po obisku Trumpove stolpnice v New Yorku dejal, da bi bilo najbolje storiti oboje hkrati. Težava je v tem, da ne vedo, kako bi to izpeljali, saj doslej še nihče ni izdelal resne analize stroškov in drugih posledic številnih alternativnih predlogov.

"Kdo bi si mislil, da bomo v tem času v ofenzivi, republikanci pa v defenzivi," je še dejal Schumer, ki zagotavlja, da demokrati ne bodo dovolili takšnega procesa potrjevanja Trumpovih kandidatov za kabinetne položaje, kot si je to zamislil McConnell, ki je v tem tednu razpisal zaslišanja za kar devet kandidatov in nekatere istočasno. "Američani morajo izvedeti, kdo so ti ljudje, in nameravamo izkoristiti pravico, da zahtevamo najmanj 30 ur za vsakega kandidata," je dejal Schumer.

Trumpov zet v Belo hišo, Hillary za županjo?

Še nekaj zanimivosti iz aktualne ameriške politke:

  • Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek svojega zeta Jareda Kushnerja, soproga hčere Ivanke, imenoval na položaj višjega svetovalca Bele hiše, zaradi česar se bo moral 35-letni Kushner ločiti od svojega nepremičninskega podjetja Kushner Companies in medijskega podjetja Observer Media.

jared kushner in ivanka trump

  • Po velikem porazu na predsedniških volitvah 8. novembra lani, na katerih je resda dobila kar tri milijone glasov volilcev več, a izgubila ključne države in z njimi elektorske glasove, se je demokratka Hillary Clinton večinoma umaknila iz javnosti, kar pa ni ustavilo ugibanj o njeni prihodnosti. Za zdaj še ni potrdila ali zavrnila ugibanj, da bo letos kandidirala za newyorško županjo. To, kar zaenkrat je znano, pa je to, da bosta skupaj s soprogom Billom Clintonom in drugimi povabljenimi prišla in spremljala prisego, za katero sta bila prepričana, da bosta na njej igrala povsem drugačno vlogo.

Priporočamo