Depresija je več kot le globoka žalost

Depresija je več kot le globoka žalost (foto: profimedia) profimedia
27. 11. 2015

Depresija je razpoloženjska motnja, ki močno vpliva na naše razpoloženje, misli, telo, čustva in vedenje. Resno lahko zmoti vsakodnevno funkcioniranje človeka, negativno vpliva na njegovo telesno in duševno zdravje in samopodobo.

Depresijo pogosto spremljajo občutki sramu, krivde, jeze in tesnobe.

Depresijo je v večini primerov potrebno zdraviti z ustrezno terapijo. V veliki večini primerov je ozdravljiva, kar pa ne pomeni, da človek ne more ponovno zboleti. Pomembno je, da vemo, da se depresije ne da kar odmisliti in negativne misli nadomestiti s pozitivnimi. Lahko traja tedne, mesece, včasih pa tudi več let.

Strokovnjaki so mnenja, da na razvoj depresije vpliva preplet različnih dejavnikov.

Nekateri so prepričani, da na razvoj depresije vplivajo izkušnje iz otroštva ali vplivi iz okolja. Znanstveno je dokazano, da obstaja močna povezava med depresijo in nenormalnimi količinami živčnih prenašalcev noradrenalina, serotonina in dopamina. Znano je, da ti živčni prenašalci igrajo pomembno vlogo pri občutenju zadovoljstva in razpoloženjih.

Simptomi depresije niso enaki pri vseh ljudeh, odvisni pa so tudi od težavnosti depresije.

Preberite več na Lisa.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri