Depresija z nasmehom: Veliko bolj nevarna, kot je videti na prvi pogled!

Depresija z nasmehom: Veliko bolj nevarna, kot je videti na prvi pogled! (foto: profimedia) profimedia
14. 5. 2019

Pojem »depresija z nasmehom« se hitro širi. Označuje osebo, ki svetu  kaže vesel obraz, čeprav jo v notranjosti mučijo simptomi depresije.

Tej temi se posveča čedalje več člankov, istočasno pa se viša število iskanj na spletu. Na Googlu se je na primer letos dramatično povečalo. Nekateri se seveda sprašujejo, ali gre za resnično patološko stanje ali ne.

Čeprav psihologi ne uporabljajo izraza depresija z nasmehom, je vsekakor možno, da depresivna oseba uspešno skrije simptome. Najbližji strokovni izraz za to stanje je prikrita depresija. Veliko ljudi slabo voljo, nerazpoloženost in apatičnost skrijejo z masko na obrazu in prikrijejo dejansko počutje. Ti ljudje so zelo ranljivi in so lahko nagnjeni k samomoru.

Ljudi, ki trpijo zaradi depresije z nasmehom, je težko prepoznati. Pogosto se zdi, da nimajo razloga za žalost; imajo službo, stanovanje, morda celo otroke in partnerja. Ko vas pozdravijo, se nasmehnejo, z njimi se lahko zapletete v prijeten klepet. Skratka, pred zunanjim svetom nosijo krinko ter na videz vodijo vsakodnevno in aktivno življenje.

Toda, zunanjost je varljiva, kajti počutijo se povsem drugače – brezupno in brezvoljno, včasih razmišljajo, da bi vsemu naredili konec. Zaradi moči, ki jo porabijo za vsakdanje življenje, so izčrpani, brezvoljni, utrujeni in resno razmišljajo o samomoru ter celo načrtujejo, kako bi to izpeljali. To je v nasprotju z drugimi oblikami depresije, pri katerih imajo sicer ljudje samomorilne misli, a premalo energije, da bi te ideje uresničili.

Čeprav si ljudje s prikrito z depresijo za zunanji svet prikličejo na obraz »srečo«, lahko zaradi pozitivnih dogodkov v življenju doživijo tudi pristno zadovoljstvo. Na primer, ko od nekoga, ki so si ga želeli slišati ali videti, dobijo prijazno telefonsko sporočilo, ali ko so deležni pohvale na delovnem mestu. Takrat se za nekaj trenutkov počutijo bolje, žal pa potem njihovo razpoloženje spet upade.

Drugi simptomi te vrste depresije so prenajedanje, težke roke in noge, izjemno občutljivi so zaradi kritike ali zavrnitve, pogosto so depresivni zvečer in čutijo potrebo po daljšem spancu. Pri drugih oblikah depresije lahko razpoloženje upade zjutraj in pogosto potrebujejo manj spanca.

Prikrita depresija se zdi pogostejša pri določenem tipu ljudi. To so po značaju pesimistične osebe, ki vnaprej pričakujejo neuspeh, težko prebrodijo neprijetne in ponižujoče okoliščine, nagnjeni so k pretiranem razmišljanju in premlevanju negativnih dogodkov.

Pri reviji Women's Health so zajeli bistvo prikrite depresije in njene fasade. Ženske, ki so delile fotografije z nasmejanim obrazom na družbenih omrežjih, so prosili, naj jih ponovno predstavijo in dopišejo, kako so se počutile v trenutku, ko je bila slika posneta. Skoraj 20 odstotkov anketirank, je razkrilo, da jih je k objavi fotografij, pripravila notranja stigma, ki so jo čutile zaradi depresije in tesnobe ter da zapis ni ustrezal tistemu, kar so čutile v svoji notranjosti.

Vzroki in zdravljenje

Težko je natančno določiti vzroke za prikrito depresijo. Kronično slabo voljo lahko povzroča veliko dejavnikov od zapletov pri delu in razdrtih razmerij do občutka, da njihovo življenje nima smisla in pomena.

Depresija z nasmehom je zelo pogosta. Z depresijo se sooča eden od desetih, od 15 do 40 odstotkov pa jih trpi zaradi prikrite depresije ali tako imenovane depresije z nasmehom. Ta tip depresije se pojavi že v mladih letih in traja zelo dolgo.

Če vas muči prikrita depresija, morate nujno poiskati pomoč. Žal je mnogi ne, saj je pogosto niti ne dojemajo kot težavo. Še zlasti ljudje, ki uspejo speljati vsakodnevne naloge v enaki meri, kot so jih prej. Poleg tega se počutijo krive, ker razumsko vedo, da jim v življenju pravzaprav nič ne manjka. Imajo, kar potrebujejo. Zaradi tega skrivajo svoje težave in se nazadnje sramujejo svojih čustev. Kako lahko potemtakem prekinete ta krog?  Šele ko izključite razum, s katerim odrivate težave in se prepričujete, da niso pomembne, se boste lahko premaknili z mrtve točke. Nekaterim iskren vpogled v lastno notranjost že zadošča za spremembo, saj spoznajo, da potrebujejo pomoč in se korak za korakom se osvobodijo. Nazadnje odvržejo okove depresije, ki jih je zavirala.

Za izjemno učinkovito sta se izkazali meditacija in telesna aktivnost. Raziskava, ki so jo opravili na ameriški univerzi Rutgers, je pokazala, da je pri tistih, ki so dvakrat tedensko meditirali in se ukvarjali s telesno vadbo, že po osmih tednih depresija upadla za 40 odstotkov.

Kognitivno-vedenjska terapija (spreminjanje vzorcev razmišljanja in vedenja) je še ena možnost za zdravljenje depresije.

Nadvse pomembno pa je najti smisel življenja. Avstrijski nevrolog Viktor Frank je zapisal, da je to temelj dobrega duševnega zdravja. Rekel je, da sicer ne bi smeli težiti k temu, da bi se povsem rešili vseh napetosti, odgovornosti in izzivov, morali pa bi si najti nek življenjski cilj. Smisel lahko najdete tako, da se umaknete iz središča pozornosti in tja postavite nekaj drugega. Zato poiščite nek, po vašem mnenju vreden cilj in ga skušajte doseči. Četudi boste stopicljali z majhnimi koraki in boste napredovali počasi, bo na vaše počutje to vplivalo izredno pozitivno.

Za cilj si lahko izberete tudi skrb za nekoga drugega. Ko se umaknete iz središča in začnete razmišljati o potrebah in željah drugih, začutite, da je vaše življenje pomembno. To je možno doseči s prostovoljnim delom, lahko pa prevzamete skrb za družinskega člana ali žival.

Občutek, da je vaše življenje pomembno, je tisto, kar vam daje smisel in pomen, to pa močno vpliva na vaše duševno zdravje in dobro počutje.

Vir: Woman's Health

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri