Despacito razglašena za največkrat pretočeno pesem doslej

Despacito razglašena za največkrat pretočeno pesem doslej (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
19. 7. 2017

Skladba Despacito portoriškega pevca Luisa Fonsija, ki je s svojim utripom reggaetona preplavil svet, je bila razglašena za največkrat pretočeno skladbo doslej. Po podatkih založnika Universal Music Latin Entertainment je pesem v izvirni in prirejeni različici dosegla 4,6 milijarde predvajanj na platformah, kot sta YouTube in Spotify.

Pesem, polna seksualnih namigov, v kateri nastopa tudi portoriški raper Daddy Yankee, je bila na spletu dosegljiva kmalu po izidu januarja letos, še več poslušalcev pa je pridobila aprila, ko jo je priredil kanadski zvezdnik Justin Bieber. S prestola je Despacito, ki v španščini pomeni počasi, vrgla Biebrovo pesem Sorry iz leta 2015, ki ima po podatkih Universala 4,38 milijard predvajanj.

Pesem je bila deset tednov številka ena na ameriški lestvici singlov in je s tem po Macareni iz leta 1996 postala prva skladba v španskem jeziku, ki se je zavihtela na vrh, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Pretakanje povezuje občinstva po vsem svetu in je pripomoglo moji glasbi, da doseže vsak kotiček planeta," je povedal Fonsi. Lucian Grainge, predsednik in izvršni direktor Universal Music Group, največjega založniškega konglomerata na svetu, pa je Despacito označil za največjo uspešnico letošnjega leta.

"Pretakanje je odprlo možnost pesmi z drugačnim ritmom, iz drugačne kulture in z drugačnim jezikom, da postane uspešnica po svetu," je dejal Grainge.

Reggaeton, ki ima korenine v jamajški plesni glasbi in hip hopu, je dal glas temnopoltim Portoričanom, medtem ko se ga je ameriška elita izogibala.

Pretočna glasba (streaming) na spletu v zadnjih letih hitro narašča. Vendar pa nobena organizacija ne zbira podatkov o tem z vseh platform, številke objavijo založbe. Na YouTubeu je Despacito četrti najbolj gledani video doslej z 2,66 milijarde ogledov, na Spotifyju pa je na 39. mestu, še poroča AFP.