Dieta s krompirjem? Ne, hvala!

Dieta s krompirjem? Ne, hvala! (foto: Profimedia) Profimedia
1. 10. 2017

Mediji v zadnjih dneh poročajo o zgodbi Avstralca Andrewa Taylorja, ki se je odločil, da bo eno leto jedel samo krompir, da bi tako izgubil težo. Kar mu je tudi uspelo - shujšal je za več kot 50 kilogramov.

Andrew je bil zasvojen s hrano - jedel je zelo nezdravo, najbolj mu je teknila ocvrta hrana, pa tudi po sladicah je zelo rad posegal, trpel je za depresijo. Odločil se je za dieto s krompirjem, kar mu je marsikdo odsvetoval.

Pogosto je slišal, da je to nezdrav način za hujšanje, a se ni oziral na to in v enem letu dosegel svoj cilj, zato bi morda marsikomu lahko bil navdih pri hujšanju. Svojo izkušnjo v besedi in sliki opisuje na svoji spletni strani spudfit.com. Na njej je tudi objavil svojo fotografijo prej in po.

Andrew Taylor

Ker pa je taka enolična dieta oziroma način prehranjevanja lahko precej nevaren za zdravje, so novinarji spletnega portala indy100 znano nutricistko Rhinnanon Lambert vprašali, kakšne so lahko morebitne posledice take diete.

Pojasnila je, da krompir vsebuje veliko vlaknin, a mu primanjkuje drugih hranljivih snovi. "Zelo bi me skrbelo, če bi se nekdo lotil takega režima prehranjevanja, predvsem zaradi pomanjkanja hranljivih snovi. Če se oseba prehranjuje samo s krompirjem, ji primanjkuje maščobnih kislin, beljakovin in drugih snovi, ki jih telo potrebuje za obnovitev celic, za kognitivne funkcije in še za marsikaj drugega,"pravi Lambertova. Čeprav krompir vsebuje veliko vlaknin, vitamin C in antioksidante, kljub vsemu nima vseh snovi, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje.

"Nisem ljubiteljica takih diet. Te so uspešne večinoma kratkoročno, na hitro odpravijo odvečne kilograme in lahko slabo vplivajo na odnos osebe do hrane," je še poudarila.

Medtem Taylor trdi, da ima zaradi diete s krompirjem nižji holesterol in nižji krvni tlak, a Lambertova pravi, da to ni nujno neposredno povezano z uživanjem krompirja. "Verjetno je pred začetkom diete imel povečan holesterol in visok krvni tlak. Ko je izgubil nekaj kilogramov, sta temu sledila tudi holesterol in tlak - oba sta se znižala. Gre za koleracijo, to ni neposredni rezultat uživanja krompirja, temveč rezultat manjše energijske vrednosti zaužite hrane," je dejala. Poudari, da bi se to lahko zgodilo tudi, če bi vsak dan jedel grah ali jabolka.

Ker je Tayloru primanjkovalo kalcija, saj ga s krompirjem njegovo telo ni dobilo dovolj, je med dieto uporabljal organsko sojino mleko z dodatkom kalcija - dodajal ga je, ko si je pripravil pire krompir. A Lambertova opozarja, da nadomestki ne morejo enakovredno zamenjati prave hrane. "Ne morete računati na nadomestek kalcija, če sicer sploh ne uživate kalcija," je odločna. Poleg tega pa prehranska dopolnila niso ravno poceni. Hkrati je še opozorila, da take - enolične - diete niso primerne za vse - na primer za diabetike.

"Drastične diete, kot je na primer ta s krompirjem, res ne bi priporočila nikomur. Lahko je nevarna in lahko ogrozi vaše zdravje." Najboljši način prehranjevanja vsebuje veliko raznolike hrane, kar je najboljše za zdravje in za ohranjanje zdrave telesne teže.

Morda vas zanima še:

Povzeto po indy100.com

Priporočamo