Digitalna prihodnost, ki jo napoveduje Googlov direktor inženiringa Ray Kurzweil

Digitalna prihodnost, ki jo napoveduje Googlov direktor inženiringa Ray Kurzweil (foto: Alex Freund) Alex Freund
12. 7. 2016

Številni menijo, da je avtor, izumitelj in podatkovni znanstvenik Ray Kurzweil prerok digitalne dobe. Spet drugi pa pravijo, da je popolnoma trčen.

Kurzweil, ki kot Googlov direktor inženiringa vodi ekipo več kot 40 ljudi, meni, da nas napredek v tehnologiji in medicini potiska proti nečemu, kar imenuje singularnost, proti obdobju globoke kulturne in evolucijske spremembe, ko bodo računalniki postali pametnejši od možganov in bodo omogočili ljudem – meni, vam, tipu s čopom, ki stoji v vrsti pred vami v trgovini –, da bodo živeli večno. To naj bi se zgodilo leta 2045.

Dandanes Kurzweil igra vlogo tehnološkega oraklja za elito iz Silicijeve doline. Njegovi knjižni uspešnici The Age of Intelligent Machines in The Singularity Is Near [Doba inteligentnih strojev in Singularnost se približuje] razkrivata srhljivo natančne napovedi o umetni inteligenci, biotehnologiji in človeški evoluciji. Velik del njegovega dela zveni kot znanstvena fantastika, a Kurzweil svojo vizijo racionalno predstavlja na simpozijih, na predavanjih na univerzah in na konferencah, kot sta SXSW in TED.

Pri 68 letih ima Kurzweil prste vmes pri kar nekaj projektih. Soustanovil je Singularity University, raziskovalni inštitut in možganski trust, ki raziskuje, kako lahko znanost reši izzive človeštva, kot so pomanjkanje vode, prenaseljenost in pomanjkanje energije. Njegova ekipa pri Googlu razvija orodja za umetno inteligenco in razumevanje naravnega jezika, vključno z nizom računalniških sogovornikov – t. i. chatbots, ki se znajo pogovarjati in imajo različne osebnosti. V prostem času je Kurzweil ustanovil investicijski sklad, pravkar pa je dokončal tudi prvi roman. Je mož, oče in dedek. Playboyev sodelavec David Hochman je s Kurzweilom v San Franciscu preživel kar nekaj časa. »Pogovor z Rayem je kot klepet z Einsteinom, Spockom in Googlovimi fanti naenkrat,« pravi. »Njegova inteligenca je brezmejna.

Vabimo vas, da si preberete zares izčrpen intervju s Kurzweilom na Playboy.si

Priporočamo