Dihalne vaje za več energije

Dihalne vaje za več energije (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
14. 4. 2019

Naše dihanje z leti postaja slabo, zato vas vabimo k vnovičnemu učenju pravilnega dihanja s pomočjo preprostih dihalnih vaj iz knjige Dihajte. 

 Z njihovo pomočjo si boste lahko sami sestavili vadbeni program, spremljali napredek in izboljšali počutje in zdravje. Ko spremenite svoje dihanje, nemudoma vplivate na telo, um in dušo, najpomembnejše spremembe pa se zgodijo na celični in mišični ravni, je prepričana avtorica knjige Dihajte dr. Belisa Vranich, ki je zasnovala 14-dnevni program za izboljšanje miselnega in telesnega zdravja le s pomočjo pravilnega dihanja.

Zakaj dihanje?

Dihanje telo oskrbuje s kisikom, kisik pa je telesno gorivo na celični ravni, saj z njim hranimo mišice telesa in možgane. »Kakovost našega dihanja je najboljši kazalnik tega, kako zdravi smo in kako dolgo bomo živeli,« v knjigi pojasnjuje avtorica, ki opredeli različne tipe nenormalnih vzorcev dihanja – paradoksalni dihalec, zadrževalec diha, pretirani dihalec in nedihalec. Ne glede na to, kateri tip dihalca ste, avtorica poudarja, da se s spremembo dihanja ne le napolnimo z energijo, ampak tudi lotimo nadzorovanja vsakodnevnega stresa.

Učenje pravilnega dihanja

Najpomembnejša mišica v telesu je trebušna prepona, ki ima ključno vlogo pri pravilnem dihanju. »Ko dihate pravilno – iz trebuha –, se trebušna prepona splošči in razširi, spodnja rebra in trebuh pa se razširijo navzven. Občutek utrujenosti in nezmožnosti polnega dihanja je pogosto posledica nerazvitosti prav teh mišic. Ker občutek ni tako specifičen kot bolečina v mečih ali bicepsu med dvigovanjem uteži, ga ne prepoznate kot signala za šibke dihalne mišice,« opozarja dr. Vranich in poudarja, da ko trebušna prepona in druge specifične dihalne mišice niso dovolj močne, trpi dihanje.

Vaja za trebušno dihanje

»Eno dlan položite na trebuh in drugo na prsni koš, tik pod brado in med obe ključnici. Razširite prste, da lahko bolje čutite gibanje. Dihanje spremenite, tako da se zgornja dlan sploh ne premika in se vaš trebuh ob vdihu že skoraj pretirano razširja.« Čeprav se vam bo trebušno dihanje sprva zdelo nenavadno, boste z vajo začutili, da je naravno. Za krepitev pravih dihalnih mišic pa vzemite v roke knjigo Dihajte, ki je izšla pri Založbi bp, in se lotite dihalnih vaj, ki vam bodo pomagale do boljšega počutja.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografija: Shutterstock