Direktor Univerzuma Albert Štrancar v svojem delu popolnoma uživa

23. 12. 2016 | Vir: Nova
Deli
Direktor Univerzuma Albert Štrancar v svojem delu popolnoma uživa (foto: Mediaspeed)
Mediaspeed

"Pomagati in svetovati odraslim ljudem, ki se želijo izobraževati, je moje poslanstvo," pravi Albert Štrancar, direktor Centra za dopisno izobraževanje Univerzum, ene izmed najstarejših izobraževalnih institucij za vseživljenjsko učenje pri nas.

"Naš cilj je približati različna znanja ljudem v vseh življenjskih obdobjih," poudari Štrancar in doda, da poskušajo biti pri svojem delu tudi malce drugačni. "Ta drugačnost se še posebej kaže v odnosu do ljudi, ki se obrnejo na nas," poudari po naravi miren in preudaren sogovornik, ki je tudi sam, preden je prevzel vodenje ustanove, vrsto leto svetoval ljudem pri pridobivanju različnih znanj. "Moj življenjski moto je – bodi dober. Včasih rečejo, da je dobrota sirota, ampak meni se zdi, da z dobroto in delom dosežeš veliko, praktično vse. To se ti dolgoročno obrestuje, kratkoročno pač ne," nam zaupa prijeten možakar, ki najbolj uživa v druženjih s svojimi najbližjimi.

Z energijo ga napolnijo tudi njegovi hobiji. Veliko časa preživi v naravi med osvajanjem vršacev ali nabiranjem kilometrov na kolesu. Vedoželjnež po naravi se rad zakoplje tudi v dobro knjigo. To zadnje gre z roko v roki tudi z delom, ki ga opravlja. "Čeprav zelo rad prebiram strokovne knjige, moram priznati, da me navdušujejo tudi romani in knjige, ki bralcu ponudijo duhovno oporo in dajo neko energijo."

Na svoji karierni poti se je srečal že z različnimi izzivi, nekaj let se je ukvarjal tudi z dobrodelnimi projekti in mladimi, kmalu zatem pa presedlal na področje izobraževanja. "Delo z ljudmi, ki iščejo nova znanja, mi je od nekdaj resnično v veselje," nam zaupa in doda, da mu je pri njegovem delu pomembna kakovost, ki ji v CDI Univerzumu sledijo že vse od ustanovitve pred skoraj 60 leti: "To se nam velikokrat obrestuje. Ko pridejo delodajalci, ki se želijo pogovarjati z nami o izobraževanjih, v katera bi radi vključili svoje zaposlene, nam povedo, da so k nam prišli zato, ker smo kakovostni. To nam pomeni veliko." Ko ga povprašamo o tem, kakšen vodja je, se sprva nasmehne, zatem doda: "Zelo dobro razumem, kaj pomeni odgovornost, morda jo jemljem celo preveč resno."

Trenutno se s sodelavci, ki ga opisujejo kot dobrega in prijaznega direktorja, z vso zagnanostjo posvečajo novemu, posebnemu projektu izobraževanj. "Z oktobrom so zaposlenim, starejšim od 45 let in z največ peto stopnjo izobrazbe, ki prihajajo iz 25 občin osrednje Slovenije, na voljo brezplačna izobraževanja in svetovanja. Med temi ljudmi je namreč visok delež manj izobraženih, ki na karierni poti doživljajo več ovir in potrebujejo dodatno podporo," o bistvu evropskega projekta, ki ga delno financirata Evropski socialni sklad ter Ministrstvo z izobraževanje, znanost in šport, z zanosom pripoveduje Štrancar in doda, da so ga v kratkem času za svojega sprejeli tudi uporabniki. "Ljudje so zelo zadovoljni in vidimo, da je to res tisto, kar si želijo. Skupine za posamezna izobraževanja so trenutno polno zasedene, zdaj pa že zbiramo prijave za nove. Ta se bodo začela odvijati po novem letu," z veseljem napove sogovornik, ki se tudi sicer v življenju rad veseli vsega, kar je lepo.

MAJA MUHIČ

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord