Ditka: Ne bodi kot drugi!

Ditka: Ne bodi kot drugi! (foto: Nika Hölcl, fotobeležnica) Nika Hölcl, fotobeležnica
Vir: Jana
10. 11. 2016

Nadarjena pevka, ki izhaja iz glasbene družine, si je naklonjenost poslušalcev pridobila z ganljivimi interpretacijami pesmi znanih slovenskih pesnikov.

Doslej ste uglasbili poezijo Toneta Pavčka, Marka Pavčka, Cirila Zlobca in Ferija Lainščka. Kako izberete pesmi, ki jih boste uglasbili?

Največkrat vzamem v roke pesniško zbirko in že med branjem poezije začutim, da je pesem prava in da bi jo lahko uglasbila. Da lahko pesmi dodam glasbeno podobo, moram besedilo najprej razumeti, biti mi mora všeč vsebinsko, hkrati pa mora imeti tudi ritmičnost, da lahko dodam melodijo. Velikokrat se mi že med branjem pesmi v glavi vrti melodija.

Ustvarjate tudi avtorske skladbe. Napišete najprej glasbo ali besedilo?

Najprej nastane glasba. V osnovi mi je nekoliko lažje ustvarjati glasbo kot pisati besedila. Velikokrat imam v glavi celotno zgodbo za besedilo, vendar ne najdem pravih besed. Na srečo imam očeta in sestro, ki sta oba zelo dobra besedilopisca, in če je treba, mi vedno priskočita na pomoč.

Kateri slovenski avtor najbolj nagovarja vaše srce?

Feri Lainšček, ker piše o ljubezni, ki je zame najpomembnejša vrednota.

V neki otroški pesmici je ganljivo zapisal, da je ljubezen treba ljubiti. Kaj vam pomeni ljubezen?

Ljubezen mi pomeni neko pozitivno silo, ki vse drži skupaj. Kadar ljubimo, smo ljubljeni, stvari počnemo z ljubeznijo in smo preprosto srečni. Dokler prevladuje ljubezen, sta prisotna mir in zadovoljstvo.

Kaj vas najbolj osrečuje?

Dobri odnosi z mojimi najbližjimi, ljubezen do dela in do življenja. Osrečujejo me tudi ustvarjanje glasbe, nastopi in zadovoljni poslušalci. Srečna sem, ko lahko s svojo glasbo osrečujem druge.

Največ sodelujete s svojim očetom. Katere so prednosti vajinega sodelovanja?

Prednost najinega sodelovanja je v tem, da imam ob sebi mentorja, ki mi je vedno na voljo za pomoč in nasvete. Vedno se lahko obrnem nanj, če se mi na primer zatakne med ustvarjanjem nove pesmi ali pa imam tehnična vprašanja glede petja in instrumenta.

Prednost je tudi v tem, da skupaj ustvarjava, kadarkoli želiva. Ker vse ustvariva skupaj, vsi uspehi in zadovoljstvo ostanejo v družini.

Kaj bi počeli, če se ne bi ukvarjali z glasbo?

Življenja brez glasbe si sploh ne predstavljam, saj me spremlja od rojstva. Če ne bi bila glasbenica, bi bila najbrž profesionalna športnica.

Pesmi, ki jih izvajate, so zelo nežne in polne hrepenenja. Ali imate med izvajanjem pesmi v mislih koga posebnega, ki vas navdihuje?

Navdihujejo me zgodbe ljudi, ki jih poznam in spremljam ter seveda tudi moje osebne zgodbe. Pri posamezni pesmi se v mislih odvrti ena izmed njih.

Ena izmed vaših najbolj znanih pesmi nosi naslov Ne bodi kot drugi. Se vam zdi, da je v današnjem svetu težko biti drugačen od drugih?

Danes je težko biti drugačen, ker se drugačnost prevečkrat razume kot nekaj posebnega in čudnega. Meni se zdi drugačnost dobra. Če razmišljaš s svojo glavo, ohranjaš sebe in le tako lahko osebnostno rasteš.

Besedilo: Danaja Lorenčič

Značke: Ditka