Divja - blagovna znamka, ki se vrača k naravi!

Divja - blagovna znamka, ki se vrača k naravi! (foto: Martin Vogrič Dežman) Martin Vogrič Dežman
Vir: Jana
30. 6. 2016

Divja je projekt treh ljudi, ene ženske in dveh moških, ki zagovarjajo vrnitev k naravi. Luka, Iva in Peter verjamejo, da našo družbo in življenje, ki sta prenapolnjena s stresom, strahovi, negotovostjo in zmedenostjo, reši le prvinska potreba po vnovični združitvi z naravo. Če ji bomo le dali to možnost.

Do Divje jih je privedla želja po kreativni izrabi časa in polnem, zdravem življenju. Živimo v času hitrih sprememb in tehnološkega napredka. Ob vsem tem pa so telesno zdravje, dušni mir in zdrav razum pogosto odrinjeni na stranski tir. Kaj lahko storimo, da ta tok obrnemo? Eden od odgovorov je, da se obrnemo k naravi. Zato je Divja klic divjine, ljubezen do narave, ki je globoko prisoten v vsakem od nas. "Naša želja je obuditev starih znanj o divjih rastlinah. Predstaviti in popeljati ljudi nazaj k naravi. Jih izobraziti ter jim ponuditi izdelke iz avtohtonih divjih rastlin," pojasni Luka Grilc, terapevt naravnega zdravljenja.

Kakšni so izdelki Divja?

Po tradicionalni metodi pripravljajo cvetno vodo. Cvetno vodo oziroma hidrolate lahko uporabljamo marsikje – v pripravkih za nego kože, v kozmetiki, aromaterapiji in prehrani.

"Nabiramo, vonjamo in raziskujemo. Naše poslanstvo je ujeti dušo rastline. S tradicionalnim postopkom destilacije v bakrenem alembiku ujamemo esenco življenja. Želimo tudi ozaveščati, izboljšati kakovost življenja in se ob tem zabavati, spoznavati skrivnost življenja, plesati," poudarja Luka.

Kdo je Divja?

Divjo, kot že omenjeno, sestavljajo ena ženska in dva moška. Iva Hari je magistra farmacije, zaljubljena v divjino in naravo. Je tudi vodilna raziskovalka v skupini in odgovorna za kakovost produktov. Luka Grilc je terapevt naravnega zdravljenja, reiki mojster in učitelj, raziskovalec tradicionalne uporabe zdravilnih rastlin. Peter Wechtersbach pa je tisti, ki skrbi za Divjo na spletu, se ukvarja z videoprodukcijo in je motivacijski govornik. Brez njega Divje ne bi bilo.

Ivi, Luki in Petru se lahko pridružite na strokovno vodenih delavnicah pridobivanja hidrolata iz divjih rastlin. Organizirajo različna predavanja in druženja – od antropozofske biodinamike do glasbenih večerov. Divja je živahna entiteta, ki se spontano razvija. Divja bo ostala divja in zato svobodna, da zraste tam, kjer je to potrebno.

Nekaj primerov uporabe hidrolatov:

  • Hladilno razpršilo: Nanesemo ga na kožo, kar nas osveži in ohladi. To je še zlasti primerno na potovanjih in v klimatiziranih prostorih.
  • Pripravki za kožo: Za zdravljene aken, ranic in vnetij. Primerni so tudi za otroke.
  • Vodica po britju: Preprečuje vnetje kože in je do nje prijazna, saj ne vsebuje alkohola.
  • Prehladna obolenja: Lajšajo dihanje in spodbudijo delovanje imunskega sistema.
  • Ustna vodica: Pri zadahu, vnetih dlesnih in vnetju grla.
  • Utrujene oči: Krpico s hidrolatom si za 10 minut položimo na oči.