Zanimivosti Promocijsko sporočilo

Do jeseni pozabite na pohane marele, na vrsti so več kot božanski pohani paradižniki! (+ NAGRADNA IGRA)

7. 6. 2023
Deli
Do jeseni pozabite na pohane marele, na vrsti so več kot božanski pohani paradižniki! (+ NAGRADNA IGRA) (foto: Lušt)
Lušt

Skoraj noben piknik ali vrtna zabava poleti ne mine brez slastnih rdečih sadežev, ki jim pravimo paradižniki. Večinoma iz njih pripravimo solate ali omake, mi pa imamo tokrat za vas prav poseben recept – pohane paradižnike!

Da, prav ste slišali, pohani paradižniki so tista božanska jed, s katero lahko postrežete na pikniku ali vrtni zabavi in presenetite goste. Seveda bodo pričakovali, da jim postrežete s paradižnikom, vendar ne s pripravljenimi na ta način.

Z vami delimo recept, s katerim bo vaša vrtna zabava ostala vsem v lepem spominu. Odlični so tako topli kot hladni! 

Recept: POHANI PARADIŽNIKI 

POTREBUJEMO:

4 Grozdaste paradižnike Lušt, narezane na rezine, debele 1 cm

- sol

- 1 jajce

- malo mleka

- malo stopljenega masla 

- 2 žlici moke

- 5 žlic sezama

- sesekljana zelišča (timijan, bazilika …)

- drobtine 

POSTOPEK: 

Paradižnik operemo in narežemo na približno 1 cm debele rezine. 

Rezine posolimo in zložimo na papirnato brisačo, da se malo osušijo. 

Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. 

Pripravimo si 3 posode. V prvo damo moko in zelišča, v drugo razžvrkljano jajce in malo mleka ter malo stopljenega masla in dobro premešamo, v tretjo posodo damo drobtine, ki jih pomešamo s sezamom. 

Rezine paradižnika najprej dobro povaljamo v moki, nato položimo v jajčno zmes in na koncu še v drobtine s sezamom. Rezine polagamo na pekač. Pečemo približno 15 minut, da paradižniki dobijo zlato rumeno barvo. Po želji lahko po vrhu potresete sir ali položite koščke mocarele, da se lepo stopijo.

Namigi, zaradi katerih bodo vse vaše paradižnikove jedi še bolj okusne

Nikakor ni vseeno, na kakšen način so paradižniki pridelani, obrani, shranjeni, transportirani, če želite, da ohranijo čim več hranljivih snovi in slastnega okusa. Zato vam mi priporočamo paradižnike LUŠT iz Prekmurja.

Raznobarvne paradižnike različnih velikosti pridelujejo sodelavke in sodelavci iz, kot pravijo oni, LUŠTne družine. Ljubezen in pozornost, ki jo posvetijo vzgoji rastlin, se okuša v plodovih LUŠTnega paradižnika. Spominja namreč na okus tistega paradižnika, ki so ga z veliko ljubezni vzgajale naše babice na svojih vrtovih. 

Pri LUŠTu ročno skrbijo in negujejo rastline, poleg tega pa še ročno pripravljajo paradižnik. Ti so ročno obrani takrat, ko na rastlini popolnoma dozorijo, kar odražata okus in videz paradižnika. 

Saditi začnejo v januarju, sadike (kar 152.000 jih je) so vzgojene iz gensko nespremenjenih semen in zasajene v naravno podlago, t. i. organski substrat, ki je mešanica šote in kokosovih vlaken, ki rastlinam zagotavlja dobre pogoje za rast in razvoj koreninskega sistema.

Uporabljajo vrvični sistem dvigovanja in spuščanja sadik, da so plodovi na dosegu rok LUŠTnih sodelavcev. Vse vrhove, ki jih je v letnem povprečju kar 455.000, ročno ovijajo okoli vrvic. To počnejo vsak teden. Poleg ročnega obiranja na rastlini dozorelih plodov paradižnika pa ročno odrezujejo še liste.

Cvetove LUŠTnih rastlin oprašujejo čmrlji, ki so hkrati tudi živi dokaz, da pri pridelavi ne uporabljajo škodljivih preparatov za škropljenje – čmrlji bi v nasprotnem primeru zagotovo poginili. Če rastline ali plodove vseeno napadejo škodljivci, zanje poskrbijo njihovi naravni sovražniki, ki jih naselijo v rastlinjaku. 

Na lokaciji v Renkovcih za ogrevanje v hladnih delih leta uporabljajo obnovljivo geotermalno energijo, s kratkimi transportnimi potmi pa LUŠT poskrbi še za manjši ogljični odtis med potjo paradižnika od rastlinjaka do naših krožnikov.

Letos so nam na voljo vse te sorte

Grozdasti paradižnik LUŠT 

Mali LUŠT, 

Slivov paradižnik LUŠT, 

Češnjev paradižnik LUŠT in 

LUŠTek (mešanica češnjevih paradižnikov)

Najdete jih v vseh večjih trgovskih sistemih po Sloveniji, na njihovi LUŠTni domačiji v Renkovcih in na Osrednji ljubljanski tržnici.

NAGRADNA IGRA: LUŠTek nagrajuje! 

Kaj pa vi pravite o LUŠTnem paradižniku? Posnemite kratko izjavo s telefonom in naložite posnetek ali preprosto zapišite svoj odgovor in že se potegujete za kraljevsko doživetje na največjem gradu Grad v Sloveniji ali druge privlačne nagrade!

Naj se vam zaLUŠTajo sočne jedi!

Prenesite si e-knjižico z namigi in svežimi poletnimi recepti TUKAJ

FOTOGRAFIJE Christian Fluher