Zgodba se sliši naravnost neverjetno, a je še kako resnična!
V sodobnih časih postaja boj proti hrani, ki jo zavržemo, čedalje večja težava, in to globalna. A 30-letna Danka Sofie Juel Anderson ponuja drugačno rešitev in vsekakor pristop, ki je marsikoga vzpodbudil k razmisleku. Sofie prihaja iz Aarhusa, po poklicu pa je vodja restavracije.
Sama se izogiba nakupu hrane v trgovinah in se zanaša na tisto, kar najde v smetnjakih. S to vsekakor nenavadno metodo vsako leto prihrani na tisoče evrov, ki pa jih porabi za to, da potuje po svetu. Njena zgodba s takim načinom življenja se je začela leta 2020 v Sydneyju.
Preberite še: Hrvati pohiteli v nakupovalno meko v Slovenijo: Poglejte, kje kupujejo poceni živila
Takrat se je Sofie iz radovednosti in zaradi ozaveščenosti o težavah, ki jih predstavlja zavržena hrana, odločila pokukati v smetnjake supermarketov. Našla je več, kot je pričakovala – sveže pridelke, zapakirano hrano in celo obroke, s katerimi ni bilo čisto nič narobe. Kmalu se je ta način prehranjevanja iz eksperimenta spremenil v njen življenjski slog.
Zdaj Sofie v trgovinah kupuje le osnovne higienske potrebščine, kot so zobna pasta in milo. Vse ostale potrebe po hrani zadovolji z iskanjem zavrženih živil, ki jih trgovine odvržejo. Samo v letu 2024 je za prehranske izdelke porabila le 99 dolarjev. Njen hladilnik je vedno poln.
View this post on Instagram
No, sčasoma je postal njen način življenja pravo poslanstvo - zdaj sama uporablja svoje izkušnje, da bi opozorila na težave z zavrženo hrano in spremenila dojemanje tega, kaj je pravzaprav kakovostna hrana. "Veliko hrane se zavrže samo zaradi pretečenega roka uporabe ali manjših poškodb embalaže, čeprav je še vedno povsem užitna," poudarja Sofie.
"Iskanje hrane v smetnjakih (v angleščini znano kot dumpster diving) mi je omogočilo izjemno svobodo," pravi Sofie in dodaja, da lahko dela manj, uživa v potovanjih in obiskuje prijatelje po svetu, poroča New York Post. Tisto, kar se je začelo kot eksperiment, je zdaj del njene vsakodnevne rutine. Sofie smetnjake obišče večkrat na teden, včasih pa še redkeje, saj sta njen hladilnik in shramba skoraj vedno polna.
Novo na Metroplay: "Treba je poznati žalost, nesrečo in poraz, da lahko ceniš vse te uspehe" | SIDDHARTA INTIMNO