Dobro je vedeti, katera hranila potrebujemo in kdaj je pametno poseči po tabletah

Dobro je vedeti, katera hranila potrebujemo in kdaj je pametno poseči po tabletah (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
5. 10. 2019

Razlogov za uživanje prehranskih dodatkov je ogromno – od povečanega stresa do krhkih nohtov ali preprosto slabega počutja. Dobro je vedeti, katera hranila potrebujemo in kdaj je pametno poseči po tabletah.

Magnezij

Magnezij in aminokisline so temeljni gradniki beljakovin v telesu. Odlično delujejo, če jih zaužijemo takoj po vadbi, saj pomagajo obnavljati mišice. Magnezij je pametno uživati tudi ob bolečih mišicah, krčih in glavobolu, izboljšuje pa tudi spanec in uravnava stres.

Magnezij najdemo v zeleni listnati zelenjavi, ribah, avokadu in bananah. V obliki praška je primeren po vadbi, saj se tako hitro absorbira. Aminokisline najdemo v jajcih, piščancu, rdečem mesu, soji, ribah in oreščkih.

Vitamin B

Vitamin B zvišuje raven energije in pomaga pri vzdrževanju živčnega sistema. Ključno vlogo igra pri presnovnih procesih celic in kot koencim deluje pri predelavi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Kot dodatek k prehrani vitamin B krepi kožo, lase in nohte.

Najdemo ga v polnovrednih žitih, oreščkih, jajcih in zelenjavi, priljubljene pa so tudi injekcije vitamina B. Zaužijemo ga zjutraj, saj se takrat najhitreje absorbira.

Cink

Obnavlja celice in pomaga izboljšati imunski sistem. Uravnava tudi raven hormonov, izboljšuje plodnost in libido.

Cink je prisoten v rdečem mesu, piščancu, ribah in morski hrani, kot so ostrige.

Kalcij

Kalcij je ključen za močne in zdrave kosti, hkrati pa pomaga pri proizvodnji melatonina v telesu. V kombinaciji z magnezijem bo poskrbel za kakovostnejši spanec in zmanjšanje stresa.

Največ kalcija najdemo v sardinah, mandljevem mleku, tahiniju, sezamovih semenih in zeleni listnati solati.

Vitamin D

Skupaj s kalcijem krepi kosti. Njegovo pomanjkanje je povezano s številnimi zdravstvenimi težavami, kot so depresija, srčne bolezni in rak, zato moramo paziti na zadosten dnevni vnos, ki je 5 mcg.

Prejmemo ga že z izpostavljanjem soncu, sicer pa ga najdemo v maslu in ribjem olju. Če se ne želite izpostavljati soncu, so priporočljivi prehranski dodatki.

Probiotiki

Uživamo jih za izboljšanje prebave, vzdrževanje zdrave črevesne flore in proti napihnjenosti.

Na voljo so v obliki tablet, v fermentirani hrani, kot so kefir, kombuča in jabolčni kis, ter v papaji, ananasu in kiviju.

Antioksidanti

Koristijo nam kot zaščita pred prostimi radikali, ki igrajo vlogo pri pojavu številnih zdravstvenih težav, na primer pri srčnih boleznih in raku. Antioksidanti delujejo kot preventiva, saj varujejo celice in upočasnjujejo proces staranja.

Maščobne kisline omega 3

Omega 3 imajo pomembno vlogo pri preprečevanju kardiovaskularnih bolezni. Njihove maščobne kisline ščitijo celoten organizem ohranjajo vid ter spodbujajo delovanje možganov, vitamin E pa ščiti celice pred oksidativnim stresom. Največ ga najdemo v ribah in ribjem olju.

Nova Story že v prodaji

Story