Dobrodelna raperja Trkaj in Nipke sta ljubitelja kosmatincev: Žival ni igrača!

Dobrodelna raperja Trkaj in Nipke sta ljubitelja kosmatincev: Žival ni igrača! (foto: Marko Pigac) Marko Pigac
Vir: Lady
25. 10. 2018

Prvo oktobrsko soboto je Športno humanitarno društvo Vztrajaj - Never Give Up ob podpori Lidla Slovenija in v sodelovanju z Zavodom Naš kuža uspešno izvedlo dobrodelni tekaški dogodek Koraki za tačke, kjer že nekaj let aktivno sodeluje raper Trkaj, ta pa je nad dobrodelnostjo navdušil tudi stanovskega kolega Nipkeja.

Dogodek, ki je zdaj postal že tradicionalen, je znova privabil veliko število ljubiteljev kosmatincev. Številni so se dogodka udeležili s pasjimi prijatelji, s svojo prisotnostjo pa so pomagali zbirati sredstva za Zavod naš kuža, ki ga vodi priljubljeni slovenski raper Trkaj in sodeluje z različnimi organizacijami za pomoč živalim v stiski. Vzdušje na dogodku je bilo izjemno pozitivno, ob pogledu na migajoče repke kosmatinčkov je le malokdo lahko ostal ravnodušen.

“Vesel sem, da naš dogodek iz leta v leto raste in da pomaga vse več živalim. Rad bi se zahvalil društvom, obiskovalcem in sponzorjem, da so akcijo spet podprli in tokrat prišli še v večjem številu. Hvala tudi vsem glasbenikom, ki so s svojim nastopom obogatili program in naredili prijetno atmosfero,” je na zaključni prireditvi dejal vedno nasmejani Trkaj, glavni ambasador dogodka in ustanovitelj Zavoda Naš kuža.

“Glede zapuščenih kužkov se razmere v Sloveniji izboljšujejo, česar pa ne moremo trditi za mačke, saj je brezdomnih mačk, ki živijo v slabih razmerah, vse več in več. Sporočilo vsem ljudem je, naj raje posvajajo, ne kupujejo, in da žival ni igrača,” je še dodal uspešen slovenski glasbenik in velik zagovornik pravic živali.

Posluh za zavržene živali 

“Tretja izvedba dobrodelnega projekta Koraki za tačke je bila spet majhen presežek v primerjavi s prejšnjima letoma. Znova se je pokazalo, da ima Slovenija ogromno posluha za zavržene, uboge in nemočne živali ter da ima ta projekt svoje srce in prihodnost. Iskrena hvala vsem za vašo podporo,” je dejal Matej Markovič, predsednik društva Never Give Up.

Tudi letos je dobrodelni tekaški dogodek potekal na Koseškem bajerju v Ljubljani, pri čemer je lahko vsak udeleženec sam ali s svojim pasjim prijateljem korake prispeval po svojih željah in zmožnostih. Na dogodku so se poleg Zavoda Naš kuža predstavile še številne organizacije in društva za pomoč živalim iz vse Slovenije.

Strokovnjaki za pasje vedenje Alfakan so zbranim na zabaven način predstavili nekaj poučnih in uporabnih trikov za vzgojo psov ter razloge, zakaj je učenje trikov dobro za pse in njihove lastnike. Otroci pa so uživali ob učnih uricah na temo skrbi za živali, ki so jih zanje s pomočjo svojih terapevtskih kužkov pripravili prostovoljci iz društva Ambasadorji nasmeha.

Ustanovil svojo fundacijo

Simpatični raper Trkaj je že pred dobrima dvema letoma z nekaj istomislečimi na Facebooku ustanovil svojo fundacijo Naš kuža, s katero se aktivno spopada s problematiko zavrženih in trpinčenih ljubljenčkov. Fundacija poskuša s prispevki o aktualnih temah, povezanih z zaščito živali, izobraževati in informirati o zakonodaji in dogajanju na tem področju.

“Ko sem videl sliko kužka in petarde, sem bil žalosten, jezen, besen, razočaran ... ko so se čustva malo umirila, sem ugotovil, da je treba nekaj narediti. Ne vem še čisto, kako, ampak rekel sem si, da bom v letu 2016 pomagal kužkom,” je ob začetku svojega novega podviga zapisal Trkaj, ki je zdaj že začel uveljavljati spremembe na tem področju.

Kot je delil s svojimi oboževalci, so se po dolgotrajnem prizadevanju za spremembo kazenskega zakonika takrat že zgodili prvi premiki, saj je bil spisan predlog zakona o spremembah in dopolnitvah kazenskega zakonika, ki v primeru storitve kaznivega dejanja mučenja živali uvaja ustrezne ukrepe za zavarovanje živali.

Besedilo: A. P. K. // Fotografiji: Marko Pigac

Priporočamo