Dokazano! Mačjeljubci so prav poseben tip ljudi!

Dokazano! Mačjeljubci so prav poseben tip ljudi! (foto: profimedia) profimedia
22. 9. 2020

Mačke so nepredvidljiva bitja, kar pa ne drži nujno za njihove lastnike. Lastnike mačk namreč druži veliko osebnostnih značilnosti, ki jih je nekaj nedavnih študij že potrdilo. To, da ste velik ljubitelj mačk, bojda pove veliko o vašem karakterju, zdravju in ljubezni.

Ena od teh študij naj bi tako pokazala, da so t.i. mačji ljudje veliko pogosteje introvertirani od t.i. pasjih ljudi. In lastniki mačk naj bi bili tudi pametnejši, bolj čustveni in občutljivi, a tudi manj konformistični od lastnikov psov. Vse našteto seveda ne pomeni, da so pasjeljubci v svojem večnem boju z mačjeljubci 'potegnili kratko'. Raziskave so pokazale tudi, da so lastniki psov vendarle bolj zdravi od lastnikov mačk, kar gre morda pripisati temu, da kužki svoje lastnike pogosteje peljejo na sprehod, medtem ko bi mačke svoje lastnike puščale ždeti v njihovem udobnem kavču. Slednje je tudi eden od razlogov, da imajo mačjeljubci napram pasjeljubcem verjetnejše težave z viškom kilogramov.

Pa ljubezen?

Kaj ima ljubezen z vsem tem? Glede na to, da so mačjeljubci pogosteje tiste vrste ljudje, ki močno ljubijo svojo zasebnost, se ne želijo pretirano prilagajati in nad vse čislajo osebno svobodo, morda niti ni tako zelo čudno, če je med njimi nemalo samskih. Stereotip o 'stari devici, ki ji družbo delajo zgolj mačke', zato niti ni tako zelo 'iz trte izvit'.

Pa vendar, naj vas na tem mestu spomnimo, da bi med eno takšnih 'starih devic' kaj lahko sodila tudi legendarna francoska igralka Brigitte Bardot, ki je za časa svoje najbolj cvetoče kariere veljala za zares izjemno lepotico, ki je imela ničkoliko ljubimcev in praktično ni bilo moškega, ki ne bi zakoprnel po njej. Pa se je v svojih zrelih letih odločila takole: "Svojo mladost in lepoto sem podarila moškim, toda modrost in izkušnje, najboljši del sebe, bom dala živalim." Odločna in zelo samosvoja BB je to izrekla leta 1986, ko je ustanovila Sklad za zaščito in dobrobit živali.

Brigitte se danes redko javno izpostavi, ko pa se, gre vedno za nekaj zelo tehtnega in premišljenega, neredko pa tudi nekaj takšnega, kar razburka javno mnenje, saj ni vedno v skladu z njim. Čeprav se je BB za časa svojega burnega življenja pogosto počutila zelo osamljeno (čeravno obkrožena z mnogimi, a so jo resnici na ljubo nekateri tudi močno razočarali), danes najbolj uživa prav v družbi svojih mačk, pa tudi kar nekaj psov in številnih drugih živali, ki domujejo na njenem posestvu.. Prav Brigitte je svojevrsten dokaz, da je stereotip 'stare device z mački' (t.i. 'cat lady'), s katero so jo rumeni mediji poimenovali že pred leti, moč živeti tudi zelo šik. Prav zaradi nje (pri čemer med slavnimi tudi sicer ne manjka mačjeljubcev) se zdi, da biti 'mačja gospa' ni nujno neka žalostna usoda, temveč bolj kot ne zgolj zavestna izbira, prav tako se gre zavedati dejstva, da mačjeljubci ne postanejo takšni, kot so, zaradi družbe svojih mačk, temveč družbo svojih mačk izberejo prav zato, ker so takšni, kot pač so.

Tisti nekje vmes!

Ker seveda obstaja med nami tudi nemalo ljudi, za katere bi težko rekli, da so zgolj pasje ali mačjeljubci, saj so jim ljubi tako eni in drugi, zato se pogosto (če jim le prostor dopušča) odločajo za to, da v svojem domu gostijo tako ene in druge, pa bi lahko sklenili, da torej ti ljudje uživajo osebnostne in siceršnje dobrobiti 'obeh svetov'.

Vabljeni k ogledu!

Spletni in mobilni video medij Newsy je v rubriki Znanost pred kratkim objavil izsledke takšne študije, mi pa smo njihovo poročilo našli na youtubu. Naše navedbe tako lahko zlahka preverite tudi sami!

Priporočamo