Vam brenčanje komarjev kvari poletne večere? Preženite jih z doma narejeno dišečo svečo (postopek je preprost)

18. 7. 2023
Deli
Vam brenčanje komarjev kvari poletne večere? Preženite jih z doma narejeno dišečo svečo (postopek je preprost) (foto: Profimedia)
Profimedia

Ah, poletje ... Za marsikoga je to najljubši poletni čas, ki pa ga znajo še kako zagreniti nadležni komarji.

Zato številni posegajo po različnih preparatih, ki odganjajo komarje. A obstaja tudi druga možnost - lahko si naredite domačo svečo proti komarjem, z vonjem, ki jih odbija. Za to pa potrebujete nekaj sestavin, katerih količino prilagodite embalaži. ki jo boste uporabili:

  • Eterično olje citronele ali eterično olje evkaliptusa
  • Čebelji vosek
  • Stenj za svečo
  • Posodo ali posode za svečo (lahko izberete kakšen majhen kozarček ali skodelico)
  • Palčko ali svinčnik

Priprava:

Najprej pripravite posodico za svečo, in sicer tako, da vanjo postavite stenj. Za to lahko uporabite palčko ali svinčnik, da stenj ostane pokonci. V posodi, ki ste jo postavili nad lonec z vrelo vodo, počasi stopite čebelji vosek - pazite le, da ga ne pregrejete. Ko je vosek stopljen, dodate nekaj kaplic eteričnega olja citronele ali evkaliptusta. Sestavine nato dobro premešajte. Dobljeno zmes previdno vlijte v posodo s stenjem in pustite, da se masa ohladi. Ko se strdi, stenj odrežite na želeno dolžino.

Domačo svečo prižgite na prostem ali v tistem prostoru, v katerem bi radi pregnali komarje. Seveda je treba biti previden pri uporabi sveč, še posebej v zaprtih prostorih.

In pozor: pri uporabi eteričnih olj velja previdnost, saj lahko pri nekaterih osebah povzročijo alergijske reakcije. Zato pred uporabo preverite, ali ste morda alergični nanje - eno kapljico dajte na majhen predel kože. Če ste alergični, se bo pojavila reakcija in v tem primeru se raje odpovejte uporabi domačih sveč proti komarjem.

Preberite še: Je tudi vašemu psu vroče? Takole mu lahko pomagate, da bo vročino lažje premagoval

BONUS VIDEO: Pogovor s Tino Gorenjak, ki je bila zelo iskrena in med drugim dejala: "Raje sem samska kot v slabem partnerskem odnosu."

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk