Domiselni Italijani s predlogi za reševanje počitnic na morju

Domiselni Italijani s predlogi za reševanje počitnic na morju (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
15. 4. 2020

Italijani iščejo načine, kako bi lahko rešili poletne počitnice na morju in so pri tem precej iznajdljivi.

Med drugim podjetje iz Modene predlaga, da bi plaže opremili s pregradami iz pleksi stekla, ki omogočajo, da se ljudje vidijo, nimajo pa kontakta z drugimi. Italijanski minister za turizem Dario Franceschini je medtem napovedal pomoč turizmu.
Pregrade oziroma boksi iz pleksi stekla in aluminija so visoki dva metra, široki 4,5 metra in imajo posebna vrata, so sporočili iz podjetja Nuova Neon Group 2. Prostor je po njihovem dovolj velik za dva ležalnika in dežnik. S to zaščito bi se lahko ljudje sprostili na plaži, ne da bi jih ogrožala okužba z novim koronavirusom, je danes poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Predlog pa ni navdušil reševalcev iz vode v Riminiju. "Vsak, ki se spozna na obalni turizem, ve, da ljudi pri 40 stopinjah Celzija ne moreš dati v škatlo iz pleksija," je dejal predsednik zadruge reševalcev iz vode v Riminiju Mauro Vanni.

Obmorska letovišča pa še naprej iščejo načine, da bi rešili poletno sezono. Med drugim razmišljajo o posebnih koridorjih, ki bi vodili do plaž in v katerih bi razkužili kopalce.

Kopališča ob italijanskih plažah z negotovostjo pričakujejo poletno sezono. Zaradi karantenskih ukrepov, ki bodo trajali vsaj do 3. maja, zaenkrat ni možno začeti niti pripravljalnih del pred sezono. Če bodo omejitev gibanja podaljšali do junija, pa bodo ob dobiček poletne sezone, je še posvaril Vanni.

"Plaže so običajno obljudene. Med dopustom iščeš kontakt. Če je treba upoštevati ukrepe za omejitev stika na plaži, potem resno premisliš, ali bi sploh šel na dopust," je pojasnil Vanni.

Državna sekretarka na ministrstvu za turizem Lorenza Bonaccorsi je zagotovila, da se Italijanom ne bo treba odreči počitnicam na morju. Trenutno že delajo na ukrepih, ki bi lahko zagotovili socialno distanco. Minister Franceschini pa je napovedal, da bo vlada še v aprilu izdala odlok o pomoči turizmu. Obenem je predlagal skupni evropski sklad, ki bi pomagal temu sektorju.