Donald Trump bo novi predsednik ZDA: 5 stvari, ki jih morate vedeti

Donald Trump bo 45. predsednik Združenih držav Amerike (foto: Profimedia) Profimedia
9. 11. 2016

Sprva se je zdel kot šala, saj so mnogi analitiki bili prepričani, da ima Donald J. Trump preveč napak, da bi lahko kadarkoli postal predsednik ZDA, danes pa smo priča enemu najbolj presenetljivih političnih preobratov v ameriški zgodovini.

»Zdaj je čas, da Amerika povije rane razdeljenosti,« je v govoru po oznanitvi zmage povedal Trump. »Zdaj je je čas, da stopimo skupaj kot enotno ljudstvo. Čas je. Prisegam na vsakem državljanu naše dežele, da bom predsednik vseh Američanov. To mi je zelo pomembno.«

1. Zmaga, ki je ni nihče pričakoval

Ob 2.30 zjutraj po vzhodnoameriškem času je Donald J. Trump prejel klic Hillary Clinton o umiku iz predsedniške tekme – gre za klasično priznanje poraza, s katerim se predčasno (preden so prešteti popolna vsi glasovi) zaključi volilna kampanja in se lahko pričnejo postopki za inavguracijo, ki se bo pripetila 20. januarja naslednje leto.

Še v popoldanskem času torkovega dne je bila Trumpova zmaga popolnoma nepričakovana. Večina javnomnenjskih anket je namreč kazala izrazito zmago Clintonove. Trump je medtem opozarjal svoje volivce, da so te ankete podobne kot pri Brexitu, kjer se je ravno tako kazala napačna situacija realnosti, ki je na koncu šokirala svet. "To bo kot Brexit plus plus plus. Izjemno bo," je ankete minuli ponedeljek komentiral Trump.

Presenečenja, celo ogorčenja, niso skrivali niti novinarji. "Imam prijatelje, ki so muslimani, ki mi pošiljajo sporočila in me sprašujejo, če naj zapustijo državo. Poznam družine imigrantov, ki so resnično prestrašene. Te volitve so predstavljale veliko reči in ja, ena teh je bil tudi upor proti elitam, to je res. Ampak tu je še veliko drugih stvari," je povedal CNN komentator Van Kones, ki je še dodal, da ne ve, kako naj to razloži svojim otrokom.

2. Kako je Donaldu Trumpu uspelo postati 45. predsednik ZDA

Trump je zmagal v praktično vseh zveznih državah, kjer je bilo to nujno, vključno z večino zvezdni držav, kjer bi končni rezultat lahko slavil enega ali drugega kandidata (t.i. swing states). Zmago je slavil na Floridi, v Severni Karolini, v Ohiu, celo v Pennsylvaniji in Wisconsinu, dveh zveznih državah, ki se že desetletja nista obarvali v republikansko rdečo barvo.

Analitiki trdijo, da je bila njegova kampanja preprosto bolje strateško zasnovana. Hillary Clinton v času celotne kampanje tako recimo sploh ni obiskala zvezne države Wisconsin, saj je bila absolutno prepričana, da jo že ima v rokavu. Na drugi strani je Donald Trump zvezno državo Wisconsin obiskal kar šestkrat.

3. Delitev volivcev je bila napačna

Zaključne ankete televizije CNN kažejo, da tudi napovedi strukture volivcev za oba kandidata niso bile popolnoma pravilne. Hillary Clinton naj bi po anketah imela večino ženskih glasov in glasov manjšin, Trump pa naj bi se zanašal predvsem na glasove moških in to skorajda izključno belcev.

In kdo resnično je volil Trumpa?

Po podatkih Edison Research za ABC News, AP, CBS News, CNN, Fox News in NBC News naj bi ga volilo 53% moških volilcev (medtem ko jih je Clintonovo podprlo 41%) in 42% ženskih volilk (medtem ko jih je Clintonovo podprlo 54%). Prav tako je za Trumpa volilo 58% belih volilcev (37% njih je podprlo Clintonovo), 8% temnopoltih volilcev (88% njih je glasovalo za Clintonovo) in 29% latinosov (65% je bilo za Clintonovo).

P.S. Še to, čeravno je Trump dobil volitve z dovoljšnjim številom elektorskih glasov, pa je Clintonova v resnici dobila več glasov tistih, ki so prišli na volitve. Zanjo je glasovalo okoli 100.000 volilcev več kot za Trumpa (bolj natančno: po zadnjih podatkih številko pomnožite z vsaj 2).

Kako zelo razdeljeno je bilo aktivno volilno telo , si lahko pogledate tudi spodaj.

volitve

4. Svetovna ekonomija je že odreagirala

Takoj po oznanitvi zmage Donalda Trumpa so na ameriških trgih zaznali očitni negativni odzivi, ki pa so bili pričakovani. "Trgi so negotovi glede novega predsednika in njegovih načel do trgovanja. Ljudje so zaskrbljeni, kako bo preostanek sveta odreagiral na Trumpa kot predsednika ZDA," je povedal Dan Clifton, politični analitik pri CNBC.

5. Kako so se odzvali po svetu

RUSIJA – Ruski predsednik Vladimir Putin je Trumpu poslal telegram, v katerem mu je čestital za zmago. Med volilno kampanjo sta Putin in Trump že izkazala medsebojno spoštovanje, analitiki pa trdijo, da je Trumpova zmaga poleg Brexita še dodatna voda na Putinov mlin. Putin je še komentiral, da upa, da bosta s Trumpom lahko ameriško-ruske odnose potegnila iz trenutnega kriznega stanja.

FRANCIJA – Prvi francoski politik, ki je čestital Donaldu Trumpu, je bil Jean-Marie Le Pen, ustanovitelj skrajno desničarske anti-imigrantske stranke in oče trenutne voditeljice stranke Marine Le Pen. Kasneje je Trumpu čestital tudi francoski predsednik Francois Hollande. "Čestital sem mu, kot je to običaj med dvema voditeljema demokratičnih držav," je bil zadržan Hollande in še dodal: "S temi ameriškimi volitvami vstopamo v obdobje negotovosti."

VELIKA BRITANIJA – Čestitke je Donaldu Trumpu poslala tudi sveža britanska premierka Theresa May. "Čestitam Donaldu Trumpu, ki je bil po težki kampanji izvoljen za naslednjega predsednika Združenih držav," je v izjavi povedala Theresa May. "Veselim se, da bomo skupaj gradili odnose, ki bodo v letih, ki prihajajo, zagotovili varnost in blaginjo obeh narodov."

Nigel Farage, gonilna sila Brexita, se je odzval na Twitterju:

NEMČIJA – Kanclerka Angela Merkel je v izjavi za javnost poudarila, da "mora Nemčija kolikor je le mogoče dobro sodelovati z Donaldom Trumpom, ko ta postane novi predsednik." Merklov zadržan odgovor je zagotovo tudi posledica Trumpovega draženja, ko je lanski december ob izboru Angele Merkel za osebnost leta 2015 v reviji TIME tvitnil: "Sem vam rekel, da me revija TIME ne bo nikoli izbrala za osebnost leta, čeprav sem veliki favorit. Raje so izbrali osebo, ki vodi Nemčijo."

Čestitke in javni odzivi prihajajo tudi iz vseh ostalih držav po svetu, od Kitajske in Japonske, do Irana in Irske. Čestitke je poslal tudi filipinski predsednik Rodrigo Duterte, ki upa na izpopolnitev odnosov z državama. Duterte je sicer bil v sporu s predsednikom Obamo, ker je ta kritiziral smrtonosni filipinski pristop k nadzoru preprodaje drog.

Viri: CNN, CNBC, Reuters, The Straits Times, Twitter

Značke: Donald Trump