Donald Trump delno držal obljubo in del plače podaril narodnim parkom!

Donald Trump delno držal obljubo in del plače podaril narodnim parkom! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
4. 4. 2017

Bela hiša je v ponedeljek sporočila, da je predsednik Donald Trump del plače podaril ameriškemu Uradu za narodne parke, s čimer je delno izpolnil svojo predvolilno obljubo.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je slovesno sporočil, da se je Trump odločil, da bo svojo plačo za prvo četrtletje doniral vladni agenciji, ki upravlja narodne parke, spomenike ter drugo naravno in kulturno dediščino.

"V čast mi je, da v imenu predsednika ZDA sekretarju za notranje zadeve Ryanu Zinku izročim ček v vrednosti 78.333 dolarjev," je dejal Spicer.

Trump je med predvolilno kampanjo obljubil, da bo svojo letno plačo v višini 400.000 dolarjev podaril v dobrodelne namene, če bo izvoljen. Urad za narodne parke sicer ni dobrodelna organizacija, vendar Trumpova gesta nakazuje, da bo držal besedo.

S čekom je Trump na nek način zakopal bojno sekiro z Uradom za narodne parke. Z agencijo se je zapletel v besedni spor zaradi podatkov o udeležbi na njegovi inavguraciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Urad za narodne parke spada pod notranje ministrstvo, ki mu je Trump v predlogu proračuna zmanjšal sredstva za milijardo dolarjev.

Okoljevarstvena organizacija Sierra Club je Trumpovo donacijo označila za propagandni trik. "Če bi Donald Trump dejansko želel pomagati našim parkom, ne bi zmanjšal njihovega proračuna na zgodovinsko nizko raven," so sporočili.