Donald Trump na božični večer vprašal otroka, če res verjame v božička

Donald Trump na božični večer vprašal otroka, če res verjame v božička (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
25. 12. 2018

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek v skladu s tradicijo na predvečer božiča s soprogo Melanio odgovarjal na klice otrok. Trump je ob tem sedemletnega klicatelja vprašal, če še vedno verjame v božička. S tem je požel številne kritike, označili so ga tudi za Grincha, ki je ukradel božič.

Predsednik in prva dama ZDA sta se pridružila iniciativi ameriških radarskih sil, ki skrbijo za varnost neba nad Severno Ameriko v gori Cheyenne v Koloradu, v božičnem času pa spremljajo pot božička in odgovarjajo na klice otrok.

V Beli hiši sta odgovorila na klice več otrok, ki jih je zanimala božičkova lokacija, poročajo tuje tiskovne agencije.

Med njimi je poklical tudi sedemletni Coleman. "Živijo, je to Coleman? Vesel božič. Kako si? Koliko si star?" ga je vprašal Trump. Ko mu je deček odgovoril, da je star sedem let, pa ga je predsednik vprašal: "Še vedno verjameš v božička? Sedem je mejnik, kajne?" Ko ni dobil takojšnjega odgovora, se je predsednik začel smejati.

Trumpov nastop v božičkovi službi je na družabnih omrežjih požel številne kritike.

Eden od uporabnikov Twitterja je predsednikov nastop označil za žalostnega, vendar ne presenetljivega. Uporabniki družabnega omrežja so predsednika obtožili še, da je Grinch, ki je ukradel božič.

Tradicija spremljanja božičkove poti sega v leto 1955, ko je lokalni časopis v Koloradu objavil napačno številko za otroške klice božičku. Klici so šli na vojaško številko Letalske obrambe Severne Amerike (Norad) in polkovnik Harry Shoup ni hotel razočarati otrok. Ukazal je podrejenim, naj odgovarjajo na klice ter otroke seznanjajo z lokacijo božička na nebu.

Z leti se je zadeva razvila v veliko operacijo in danes božička spremlja 1500 prostovoljcev, ki odgovarjajo na telefonske klice in elektronsko pošto. Obstaja tudi interaktivna spletna stran www.noradsanta.org, na kateri se sproti označuje lokacija božička, otroci pa lahko še kaj mimogrede izvedo o določenih krajih sveta.

Norad po lastnih navedbah božička spremlja s pomočjo satelitov, ki zaznavajo toplotno žarčenje rdečega smrčka jelena Rudolfa, znanega po tej pritiklini.

Značke: Donald Trump