Dopustniški čas: Kaj damo v lekarniško torbo?

Dopustniški čas: Kaj damo v lekarniško torbo? (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
28. 6. 2018

Priprave na dopust so prijetne, a hkrati tudi naporne. Na dolg seznam opravil, preden boste zaklenili vrata ljubega doma, spada tudi priprava priročne potovalne lekarne. Varovala vas bo pred težavami, da dopust ne postane nočna mora.

Zdravila in medicinske pripomočke je dobro shraniti v toplotno izolirano torbo, kjer se bo vsebina vaše lekarne počutila najbolje zaščitena pred svetlobo in visokimi temperaturami, ki naj ne bodo višje od 25 stopinj Celzija. Pa še pri roki vam bodo. Ko pripravljate vsebino prve pomoči, ne pretiravajte. Najprej razmislite, kam greste, je vaš počitniški cilj v zakotju gora ali na čudovitem jadranskem otoškem biseru? Kje boste našli prvo lekarno, kamor se lahko zatečete, če jo boste potrebovali? Od tega je odvisno, kaj vse bo na seznamu.

Najbolj praktični ga sestavijo in varno shranijo v spomin telefona ali računalnika, tisti bolj nostalgični v beležnico, ki jih spremlja skozi leta. Tako vsako leto seznam le dopolnite ali se spomnite, česa res nikoli še niste potrebovali. Če potujete z ladjo, letalom ali vlakom, je torbico z zdravili dobro imeti kar v osebni prtljagi. Pozorni bodite na to, da imajo vaši izbrani pripomočki priložena navodila za uporabo, kar vam bo koristilo, ko se znajdete v glavni ali stranski vlogi amaterskega samozdravnika.

Kdo so vaši sopotniki na dopustu, kaj boste tam počeli in za koliko časa greste od doma?

To so glavna vprašanja, ko skrbno pripravljate svojo lekarniško torbo. Pomembno je, za koliko dni jo boste mahnili na lepše, so vaši sopotniki otroci ali starejši ... Vse to upoštevajte, ko polnite priročne zaloge prve pomoči.

Koža

Zagotovo začnite pri dobri zaščiti pred soncem, saj dandanes prav nikomur več ne dene dobro, če se mu nastavlja na vse pretege. Koža, pravijo, si zapomni vse opekline, ki jo doletijo v času življenja. Z leti se lahko zgodi, da vam ne bo oprostila tega, da ji niste privoščili dobre zaščitne kreme, se v najhujši pripeki umaknili v senco, popili dovolj vode, si nadeli kakovostnih sončnih očal, si zaščitili ustnic, nadeli pokrivala ter se povrhu odeli v lahka oblačila. Če ostanemo kar pri koži, našem največjem organu, ki ga obožujejo komarji in drugi insekti, ki radi pristanejo na nas. Privoščite ji hladilno in blažilno sredstvo. Ni nujno, da posegate po repelentih, ki so polni kemikalij, izberete lahko kaj bolj domačega, denimo izdelke (olje, hidrolat) iz družine sivke. Ti bodo v kratkem času ublažili tegobe pikov nadležnih prišlekov, ki so si nas izbrali za pristajalno stezo. V primerih, ko piki postanejo težavnejši, nam bodo v pomoč antihistaminiki v obliki mazil ali celo tablet. Če vam le okoliščine dopuščajo, si omislite ventilator, ki bo nadležnemu mrčesu onemogočal uspešne pristanke na vas ali vaši družbi, ki počitnikuje z vami. Koristna ovira prišlekom so tudi zaščitne mreže na oknih prostorov, kjer spite.

Zdravila za samozdravljenje

Tudi na dopustu lahko zbolite, zato je dobro misliti na zdravila za zniževanje povišane telesne temperature in lajšanje bolečin, doleti vas lahko slabost, ki se ji pridružijo prebavne ali želodčne težave. Driska ali zaprtje sta tegobi, ki vam lahko uspešno pokvarita počitniške dni. Zato imejte v torbi kakšno arcnijo, ki vas bo hitro in uspešno potegnila iz zadrege.

Nepogrešljiva ter vsestransko uporabna na poti je fiziološka raztopina, ki je v pomoč pri izpiranju nosne sluznice ali za izpiranje ran. Z njo lahko recimo prepojite tudi obkladek. Prija prav vsem generacijam, otrokom, mladostnikom ali starejšim.

Če boste potovali z dojenčkom ali malčkom, ne pozabite na paracetamol (svečke ali sirup za večje otroke), pri ustreznih odmerkih vedno sledite priloženim navodilom. Če ima otrok drisko, kar se prav rado zgodi, ko smo zdoma, vedno poskrbite, da dobi dovolj tekočine. Zaprtju pri malčkih boste kljubovali s sladkorjem, ki ga dodate v tekočino ali napitek, pri diareji si dodatno pomagajte z rehidracijskimi praški.

Kdo vse so še člani družbe v vaši torbi

Z vami na poti naj bo termometer, če poskoči vročina, povoji, ko bo storjen napačen korak in bo treba poviti gleženj, ne pozabite na obliže, ki jih bo na pomoč poklical svež žulj. Sterilna gaza naj sklene prijateljstvo z razkužilom za manjše površinske rane, s trakovi za brezšivno zapiranje ran pa boste lahko učinkovito oskrbeli svoj prst ob srečanju z nerodnim potegom noža ali bližnjem srečanju z ostro skalo. Tudi majhnim fantičem ali dekletom boste z malo spretnosti oskrbeli neroden padec, ki se konča s počeno kožo. Saj veste, kako deluje tisti znani zakon gospoda Murphyja? Vse, kar boste imeli s seboj v torbi in v duhu preventive, bo ostalo nedotaknjeno, dopust pa bo minil sproščeno in radostno. Zajemite ga z veliko žlico in bodite čim bolj zdravi!

Besedilo: Slavka Brajović Hajdenkumer // Fotografije: Shutterstock

Priporočamo