Dr. Nikica Gabrić: V 20 letih do najprestižnejše klinike v regiji

5. 4. 2018 | Vir: Nova
Deli
Dr. Nikica Gabrić: V 20 letih do najprestižnejše klinike v regiji (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Lado Leskovar, Franci Kek, Zvezdana Mlakar, Lea Filipovič in številni drugi znani Slovenci ... Vsi se zavedajo, da so oči samo ene in si zaslužijo le najboljše, zato zaupajo očesni Kliniki Svjetlost iz Zagreba, ki letos praznuje 20-letnico delovanja.

Zgodbo o uspehu največje in najsodobnejše oftalmološke klinike v jugovzhodni Evropi že 20 let piše njen ustanovitelj, direktor in menedžer dr. Nikica Gabrić, ki je iz male zasebne klinike ustvaril največji diagnostični očesni center v regiji. Ob tej posebni priložnosti smo z njim poklepetali o njegovi kreaciji, ki ji zaupajo tudi slavni.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je na velikem slavju ob 20-letnici vaše klinike dejala, da ste krasen vzor in živi dokaz, kako se na Hrvaškem da uspeti. Kakšen je vaš recept?

Danes smo veliko večji, kakovostnejši, bolj napredni in razviti, kot smo bili pred 20 leti. Če želi biti človek uspešen, mora občutiti strast za delo. Uspeha ni brez motivacije in vizije. Vizija je sposobnost osebe, da vidi to, česar drugi ne vidijo. Torej, da vidi tisto, kar je za horizontom. Celoten uspeh pa ne bi bil mogoč brez mojih sodelavcev, ki so v našo vizijo verjeli in nam zaupali že od samega začetka.

Začeli ste z majhno ordinacije in do danes ustvarili verigo klinik z 200 zaposlenimi. Kako vam je to uspelo?

Začeli smo kot oftalmološka poliklinika s tremi zaposlenimi, prostor pa smo imeli v majhnem stanovanju. Pozneje smo se širili znotraj iste stavbe, a kaj kmalu ugotovili, da so prostori pretesni, mi pa neučinkoviti. Odprli smo nove prostore na več kot 2000 kvadratnih metrih in postali prva zasebna očesna bolnišnica z znanstveno-raziskovalnim statusom v JV Evropi. Leta so minevala, mi pa smo rasli. Sledile so širitve: Sarajevo, Banjaluka, Split, Budva, Novi Sad ... v načrtu pa sta še Priština in Skopje.

Več kot 350.000 zadovoljnih pacientov, več kot 125.000 uspešnih operacij oči – to so številke, s katerimi se lahko pohvalite. Zakaj se ljudje odločajo prav za vašo kliniko, je to zaradi slovesa?

Ljudje se za našo kliniko odločijo, ker v nas verjamejo in zaupajo našim kakovostnim storitvam. Zaupanje pacientov se ustvarja tako, da pokažeš, da tudi sam verjameš v tehnologijo, ki jo uporabljaš. Dioptrijo smo namreč najprej odpravili vsem zaposlenim, vključno z mano. Pri nas je pacient na prvem mestu in si zasluži le najboljše, zato ga naši zdravniki obravnavajo kot družinskega člana. Ponujamo kompletno oftalmološko storitev, ukvarjamo se z vsemi segmenti očes in uspešno zdravimo najbolj kompleksna obolenja. Posege izvaja 45 specialistov oftalmologov, ki delajo na kliniki. Da smo vredni zaupanja, pa potrjujejo tudi nagrade, ki smo jih za svoje delo in storitve prejeli. Najprestižnejša med njimi je mednarodni certifikat klinične odličnosti AACI, ki potrjuje kakovost zdravstvenih storitev, varnosti za paciente in učinkovito upravljanje.

Dr. Nikica Gabrić: V 20 letih do najprestižnejše klinike v regiji

Operirali ste že pet predsednikov, k vam so na poseg prišli politiki, podjetniki, gospodarstveniki in številne znane osebnosti ... Na lasersko odstranjevanje dioptrije pa so prišli tudi številni Slovenci. Kakšne imate izkušnje z njimi?

Kar tretjina vseh naših pacientov je Slovencev, ta trend pa se iz leta v leto povečuje. Imamo odlične izkušnje, k nam pa najpogosteje pridejo zaradi priporočil in dobrega glasu, ki ga širijo tisti, ki smo jim že pomagali izboljšati vid. Za naše posege se je odločilo že več kot 15.000 Slovencev, med njimi tudi znani. Z lasersko operacijo smo odličen vid povrnili na primer pevcu Ladu Leskovarju, televizijski voditeljici Zvezdani Mlakar, blogerki Lei Filipovič in Franciju Keku.

Besedilo: Maja Muhič // Foto: osebni arhiv