Dr. Veronika Podgoršek spregovorila o tem da so razhodi sestavni del človekovega življenja

Dr. Veronika Podgoršek spregovorila o tem da so razhodi sestavni del človekovega življenja (foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Aleksandra Saša Prelesnik
Vir: Story
4. 11. 2018

Dr. Veronika Podgoršek je terapevtka, specializirana za partnersko in družinsko terapijo, pa tudi kolumnistka, predavateljica in pogosta gostja v medijih ter na specializiranih kongresih in seminarjih. 

Pred kratkim je izšla njena četrta knjiga, ki bo zagotovo dala številne odgovore parom, ki se znajdejo v brezizhodnem položaju.

Story: Veronika, nazadnje sva poklepetali nekaj časa nazaj in precej stvari vam je popestrilo vaš vsakdan.

Res je. Sem pa že po naravi oseba, ki si, kot ste rekli, rada popestri vsak dan. Pa naj bo to delovno ali pa z vsem in vsemi drugimi, ki so del mene in mojega življenja.

Story: Vaša družina se je povečala še za enega člana. Viktorii, Evelin in Kim se je pridružil še bratec Patrik. Kako se počutite in koliko veselja je prinesel nov član družine?

Počutim se odlično in me dodatno izpopolnjuje. Z možem sva si ga res želela. Resnično lahko rečem tudi za druge, da smo vsi veseli in je velik cukrček v družini. Tudi vse tri punce ga zabavajo in on njih. Je pa seveda tudi težko - trenutno predvsem zaradi pomanjkanja spanca.

Story: Kljub vsemu ste še med nosečnostjo zaključevali četrto knjigo, ki je nasledila Ljubezen na terapiji. Kakšen odziv je doživela?

Že ko smo malo bolj javno začeli govoriti o tematiki te knjige, je bil odziv velik in zelo pozitiven, predvsem z vidika uporabnosti.

Story: Prišla je Ljubezen po ljubezni, kjer se dotaknete precej aktualnih tem, kot so partnerska razhajanja, pravni postopki, otroci ... Kaj opažate, se trend povečuje ali upada?

Razhodi so dejstvo. In tukaj ni toliko pomembno, koliko jih je. Pomembno je, da so in so sestavni del človekovega življenja. Po veliki večini nihče ne ostane s svojo prvo ljubeznijo, ki se je zgodila pri petnajstih, šestnajstih ali sedemnajstih letih. In ko se enkrat razhod dogaja ali oseba začne o njem razmišljati, potrebuje nekaj globljega, nekaj, kar ti dodatno razširi obzorje in ti na poti razmišljanja ter dogodkov pomaga, da ne ostaneš z vsemi vprašanji, ki se porajajo, povsem sam in zmeden.

Pa še nekaj je. Starejši ko si in več zgodovine ko z nekom tvoriš, težje je vse skupaj. Povezuje te namreč tudi več dejavnikov, kot so otroci, zakon, skupno premoženje, in ko se posameznik znajde v taki situaciji, potrebuje pomoč. Vsak šteje in vsak je pomemben.

Story: Dotaknete se tudi odnosa v končanem partnerstvu in odnosa v novi zvezi. Zdi se mi, da se v slednjem znajdejo številni pari. Obstajajo kakšne zakonitosti, ki bi partnerskim odnosom pomagale?

Eno izmed dejstev je, da posameznik ne more v polnosti naprej, dokler niso stvari za nazaj razčiščene, predelane in zaključene. Pa naj si bo to pravno formalno, fizično ali čustveno. Vse stvari morajo, kot omenjeno, biti urejene. Seveda se sicer do določene mere tudi gre lahko naprej, vendar je vedno nekaj v ozadju, s čimer se mora posameznik spopadati. Ob vsem tem pa se je vedno treba vprašati, kaj lahko sam narediš, da bi se stvari lahko kar se da hitro in predvsem dobro premaknile naprej. Ob tem imam v mislih tudi osebe, ki nagajajo drugim, a ob tem pozabijo, da s tem nagajajo v prvi vrsti sebi, ker tudi sami ne morejo tako prav zares naprej.

Vsekakor je torej najlepše in najboljše, če nekdanja partnerja lahko ohranita dober in spoštljiv odnos. To je dobro zanju, ter seveda za njune otroke. Če tega ni in če so prisotna različna nagajanja, imajo ta določene posledice. O njih in tem, kako se s tem spopadati, pišem v knjigi. Ter seveda o tem, kdaj in kako gremo v novo partnerstvo. Kako vključiti vanj otroke in kako vzpostavljati znotraj novonastalega odnosa odnos. In seveda o reševanju možnih težav, s katerimi se lahko srečujejo vsi vpleteni, tudi novi partner.Story: Vaša nova knjiga je nekako priročnik, ki ponuja številne odgovore. Nekje sem zasledila, da takšne celostne knjige pri nas še ni bilo. Kaj bi nam zaupali o njej?

Res je. Tovrstno knjigo smo pri nas res močno potrebovali. Ljudje namreč potrebujemo konkretno literaturo, ko se znajdemo v težavah. Moramo razumeti, kaj se dogaja in predvsem kako z nastalo situacijo ravnati in kakšna je pot naprej. O razhodih vemo vsi vse in prav ničesar. V ta namen sem v knjigi sodelovala z odvetniki, kriminalisti, policisti in centri za socialno delo. Tako je nastal res celosten priročnik.

Story: Kako pluti v uspešnem partnerskem odnosu glede na precej obremenjujoč tempo, ki ga narekuje vsakdanji delovnik?

Še vedno je najpomembnejše, da se znamo odpreti in govoriti o sebi in da znamo poslušati drugega. Da s tem poiščem skupno dobro in oba tako tudi delujeta - v dobro drug drugega.

Story: Kje se v partnerskih odnosih najhitreje izgubimo?

Ko izgubimo sami sebe ali pa se v življenju še sploh nismo našli in sami sebe ne poznamo dovolj. Ne vemo prav zares, zakaj nas nekaj moti, kaj si želimo, ali pa vsega tega ne znamo skomunicirati. Seveda pa morata biti za resnično dobro v odnosu vedno dve osebi, in ne ena, saj gre vendar za odnos.

Story: Marsikdo ostaja skupaj ravno zaradi otrok in doma, ki so ga ustvarili. V tem pa zaradi slabega odnosa trpijo. Daje vaša knjiga odgovore na ta vprašanja?

Res je. V osnovi je sicer vedno tako, da vsak ve najbolje zase, zakaj v nekem odnosu ostaja in kdaj je resnično konec. Če pa se dotaknemo tega, da nekdo ostaja v neizpolnjujočem odnosu zaradi otrok, tak posameznik prevali odgovornost na otroka. Ko ti otroci postanejo odrasli, so v večini na starše izredno jezni. So si pa tudi družine močno različne. Tam, kjer je odnos med partnerjema v osnovi slab, travmatičen, kjer je prisotno nasilje … si otroci sami želijo, da bi se starša razšla. Takih zgodb je ogromno. Težje je tam, kjer je bila družina vrsto let zelo lepa.

Story: V vaši knjigi ob številnih nasvetih lahko zasledimo različne zgodbe, izkušnje iz vsakodnevnih situacij. Se vas je morda kakšna posebej dotaknila?

Moram priznati, da se me vsaka zgodba dotakne na poseben način. Je pa vsaka svojstvena in vsak posameznik znotraj svoje zgodbe čuti in doživlja svoje. Prav zaradi tega ljudje nikoli ne bi smeli soditi, saj v bistvu prav zares sploh ne vedo ničesar. Velikokrat se dogaja, da so slike posameznikov zunaj in za zaprtimi vrati povsem drugačne. Nekatere so tako boleče, da ne moreš verjeti, česa vse je človek sposoben. Nekateri ljudje so prav zares … kaj naj rečem, zlobni, zlonamerni.

Story: Sami imate veliko družino, uspešni ste v delu in pomagate drugim. V čem je recept za vaš uspeh?

Delam to, kar imam rada in me izpopolnjuje. Raziskovanje človeških odnosov, človeškega delovanja na splošno, možgani, hormoni … Vse to je bilo v meni prisotno od malih nog. Tovrstno literaturo in pozneje izobraževanja ter raziskovanja sem zajemala in zajemam z veliko žlico. To, kar se leta učim iz resničnih zgodb posameznikov, parov, družin in drugih strokovnjakov po svetu, podam naprej za skupno dobro. Če s tem pomagam enemu, sem srečna. In prav tako tudi živim. Je pa seveda potrebna velika disciplina.

Story: Koliko vas družina podpira pri vašem delu in kako plujete ob štirih otrocih?

Zelo podpiramo drug drugega. To je seveda izjemnega pomena. In ko se vse to združi, lahko s skupnimi močmi premagujemo vse težke trenutke, ki vsakemu od nas kdaj prekrižajo pot. Družina in ljubeči ter topli odnosi znotraj nje so največje bogastvo, ki ga človek lahko ima. To bi morali imeti prav vsi in vsi bi se morali za to potruditi in k temu stremeti.

Besedilo: MIMA  // Fotografije: Aleksandra Saša Prelesnik

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story22/2018

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 22/2018

Story 22/2018, od 11. 10. 2018