Drama mednarodnih razsežnosti zaradi zadnje naslovnice Mladine!

Drama mednarodnih razsežnosti zaradi zadnje naslovnice Mladine! (foto: Tamino Petelinšek/STA) Tamino Petelinšek/STA
Vir: STA
5. 4. 2019

Poslanec SMC Gregor Perič pozdravlja odločen odziv ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), ki ga vodi prvak SMC Miro Cerar, na poziv madžarskega veleposlaništva v zvezi z naslovnico Mladine. Obenem napoveduje, da bo zahteval sklic skupne seje parlamentarnih odborov za kulturo in za zunanjo politiko na to temo, so sporočili iz poslanske skupine SMC.

"Odločen odziv našega ministrstva za zunanje zadeve, ki je zapisalo, da MZZ dosledno spoštuje načelo svobode medijev in svobode izražanja ter ne posega v uredniško politiko posameznih slovenskih medijev niti je ne ocenjuje, je pravilen in ga pozdravljam," so Peričeve besede zapisali v poslanski skupini SMC.

Poslanec je poziv madžarskega veleposlaništva, ki je v verbalni noti prosilo ministrstvo za "pomoč pri preprečevanju podobnih incidentov", označil kot "popolnoma nesprejemljiv". "Kaže na velik odmik madžarskih oblasti od splošnega dojemanja svobode medijev, kot ga razumemo v velikem delu skupne evropske družine. Gre še za enega v nizu ravnanj vlade Viktorja Orbana, ki ga moramo vzeti kot resno opozorilo, da naše vrednote, ki jih živimo v EU, niso samoumevne," je poudaril poslanec, ki je član odbora za zadeve EU in nosilec kandidatne liste SMC na prihajajočih evropskih volitvah.

V luči slednjega je dodal še, "da je zadnje ravnanje madžarskih oblasti, ki je neobičajno nediplomatsko in neposredno do Slovenije in njene vlade, tudi opomin vsem državljankam in državljanom, da gredo na evropske volitve in podprejo sile, ki zagovarjajo vrednote, na katerih je bila EU zgrajena: to niso nestrpnost in populizem, temveč svoboda, človekove pravice, enakopravnost in druge liberalne vrednote".

Predsednik odbora za zunanjo politiko (OZP) Matjaž Nemec (SD) je v odzivu za STA pobudo poslanskega kolega Periča že pozdravil in izrazil pričakovanje, da bo skupna seja v sodelovanju s predsednico odbora DZ za kulturo sklicana ob prvem možnem terminu.

"Kot predsednik odbora za zunanjo politiko sem odgovoren slediti sicer tudi mojim trdnim prepričanjem, da se je treba tovrstnim nedopustnim (ne)diplomatskim pritiskom najodločneje zoperstaviti," je odločen Nemec. Medijska svoboda je po njegovih besedah ena temeljnih vrednot naše družbe. Zoperstaviti se tovrstnim pritiskom, "smo dolžni storiti vsi slovenski politiki v odgovornosti do našega ustavnega in evropskega pravnega reda, in iz tega vseh izhajajočih svoboščin, pravic in obveznosti," je še poudaril Nemec.

Tudi predsednica odbora DZ za kulturo Violeta Tomić (Levica) je podprla obravnavo zadeve na skupni seji z OZP. "V Orbanovi Madžarski so kritični in svobodni mediji praktično izginili. Tudi v Sloveniji Orban skupaj s SDS v medijih, ki jih lastniško obvladuje, uveljavlja isti princip: mediji zanje niso nič več od trobil za širjenje laži in nestrpnosti," je za STA ocenila Tomićeva. "Orbanovo razumevanje svobode medijev ne pozna meja. Na nas pa je, da mu postavimo meje," je dodala.

Madžarsko veleposlaništvo v Ljubljani je s t. i. verbalno noto pri ministrstvu za zunanje zadeve protestiralo zaradi "politično neodgovorne naslovnice Mladine" z 22. marca in ministrstvo prosilo "za pomoč pri preprečevanju podobnih incidentov v prihodnosti". Z MZZ so jim odgovorili, da v uredniško politiko medijev ne posegajo, piše Mladina.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri