Azra Širovnik (kolumna): Sara in Leonida - II. zgodba

Azra Širovnik (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Lady
8. 7. 2018

S Saro sva bili obe stari 15 let, ko naju je seznanil njen takratni in prvi fant, ki je bil hkrati moj najboljši prijatelj. To je bila ljubezen na prvi pogled – tisti hip, ko sva se spogledali, nasmehnili druga drugi in stegnili roki, ki sta se stisnili v večno zaobljubo, sva obe vedeli – trajalo bo do konca življenja.

Bila je izredno inteligentna in privlačna temnolaska. Matematični genij. Ki je imela zvezek, poln aforizmov. In pisala je dnevnik. Najini družini sta po očetovi strani že tradicionalno prijateljevali, le midve se nisva nikoli prej srečali. Oba očeta, njen in moj, ki sta tudi poučevala na istem faksu, sta navdušena podprla to prijateljstvo.

Jaz sem njo imela globoko rada, ona je mene oboževala. Cenila sem njeno pamet, njen močan, čist, zvest, vdan karakter, njeno globino, rada sem jo imela v celoti in s celim srcem ... Nisva si samo izposojali knjig in brali zgodb ter prepisovali aforizmov, temveč sva skupaj pekli tudi kolače. Najin zmagoviti in nepozabni recept za kolač iz banan je hipi kolač, ki sva mu sami dali to ime.

Eno leto sva bili neločljivi. Potem pa sva se vpisali v gimnazijo. Ona je želela, da grem z njo v isti razred, ker je na gimnaziji 'strašil' profesor matematike, ki je bil ovira veliko dijakom za vpis v drugi letnik.

Rekla mi je: "Pojdi z menoj, sedeli bova skupaj in vedno boš lahko prepisala test iz matematike od mene ali ti ga bom celo jaz rešila ... Skrbela bom zate, ki si tako pesniška, romantična in umetniška."

Toda profesorica maternega jezika in literature, ki bi poučevala v njenem razredu, ni slovela po odličnosti kot tista Mirjana, ki naj bi predavala v mojem. Zato sem se raje odločila za strogo, razvpito in genialno profesorico jezika kot za lažjo pot v matematiki. Odločila sem se za paralelni razred.

Profesor matematike mi je tudi za vekomaj ostal v lepem spominu, kajti že na prvi uri je povedal: "Rad bi vas naučil logičnega razmišljanja ... Za življenjske naloge je najpomembnejša logika!"

Se nadaljuje.