Imate radi cimetove rolice? Pozabite na njih, to je različica odlične sladice, ki bo v tej sezoni osvojila čisto vse (in še enostavna je za pripravo)

22. 11. 2025
Cimetove rolice (foto: Profimedia)
Cimetove rolice
Profimedia

Ko zadiši po hladnih dneh, zadiši tudi po cimetu.

Cimet je začimba, ki omamno diši, zato ni nič nenavadnega, da jo številni naravnost obožujejo. Tako so cimetove rolice ena od priljubljenih sladic v jesenskih in zimskih dneh. A v zadnjem času osvarja še ena, podobna sladica, ki vsebuje veliko cimeta - v izvirniku je poimenovana "cimetni vrtlog," kar bi lahko prevedli v cimetni vrtinec. Priprava je nadvse preprosta, okus pa navdušuje. 

Potrebovali boste te sestavine:

Cimetna plast:
• 65 g belega sladkorja
• 1 žlica mletega cimeta
• 1 žlička gladke moke

Testo:
• 285 g gladke moke
• 1 žlička pecilnega praška
• ščepec soli
• 1 jajce
• 175 g sladkorja
• 80 ml olja
• 120 g kisle smetane
• 180 ml mleka
• 1 žlička vaniljevega izvlečka

Priprava:

  1. Pečico segrejte na 180 °C. Pekač obložite s papirjem za peko.
  2. Cimetna plast: V manjši skledi zmešajte sladkor, cimet in moko ter dobro premešajte.
  3. Testo: V večji skledi zmešajte moko, pecilni prašek in sol. V drugi skledi stepite jajce, sladkor, olje, kislo smetano, mleko in vaniljo. Mokre sestavine vlijte k suhim in jih nežno premešajte.
  4. Polovico mase vlijte v pekač, potresite s cimetnim sladkorjem, nato dodajte preostalo testo in preostanek cimeta. Z nožem naredite nekaj "vrtincev" skozi maso.
  5. Pecite pri 180 °C približno 45 minut, nato znižajte temperaturo na 160 °C in pecite še 10 minut (dokler zobotrebec ne pride ven čist). Vonj je sanjski, okus pa še boljši. Dober tek!
Ta hrana je "smrt" za trebušno slinavko: to je pet pravil, ki bi jih morali upoštevati po 50. letu
Za hudo nasilje nad ženo le denarna kazen: zakaj ne znamo zaščititi žensk