Družina Steyer: Njihov boter trte je tudi Kučan

Družina Steyer: Njihov boter trte je tudi Kučan (foto: Mediaspeed) Mediaspeed
29. 7. 2016

Družinska vinogradniška podjetja so glede na popularnost vinarskih nanizank Slovencem precej zanimiva, zato jih bomo predstavljali tudi vam, dragi bralci.

Tokrat smo obiskali družino Steyer, ki je v vinskem svetu znana po svoji hiši dišečega traminca.

Vinar Danilo Steyer je prevzel družinsko vinarstvo, ki sega vse v leto 1938. Lanska trgatev pa se je že odvijala na prenovljenem posestvu in v novi kleti, ki je na veliko odprla svoja vrata. Vinarske zgodbe so tiste, ki se razvijajo iz roda v rod in prav takšna je tudi zgodba družine Steyer. Danilo Steyer je predstavnik tretje generacije, ki nadaljuje zgodbo svojega deda. Ta se je začela leta 1938. "Z ženo je postavil temelje domačije in kovaške delavnice ter svoje življenje posvetil kovaški obrti," začne pripovedovati Danilo. "Iz tega časa na domačiji še stoji kovaški dimnik. Moj oče, prav tako Jožef, je kmetijsko dejavnost preusmeril v poljedelstvo in živinorejo. S trdim delom v avstrijskih vinogradih in kleteh je prislužen denar vlagal v posest." Tretja generacija, ki jo je prevzel Danilo, pa je stvari spet obrnila v čisto svojo smer, saj se je popolnoma preobrazila v vinogradniško-vinarsko posestvo. Z mešanico poguma, vznesenosti in mladostnega zagona in ljubezni do žlahtne trte je začel uresničevati svoje sanje. "Posadil sem prve trte, postavil novo klet in seveda vstopil na vinski trg. Z jasno vizijo, voljo in zaupanjem vase in v svoja vina sem si utiral pot v oblikovanju blagovne znamke." Danilo je prepoznal potencial, ki ga je skrival traminec, in izkoristil prednosti vinogradniškega okoliša, ki daje odlične pogoje za vrhunsko kakovost te sorte, od podnebja do strukture tal.

NOVA KLET

Leto 2015 je bilo pri Steyerjevih še posebej pestro, saj so v jeseni v Plitvicah odprli prenovljen in dograjen proizvodno-poslovni vinogradniški objekt, ki se razteza na kar 1.550 m2. "Celotno posestvo Steyer je veliko 30 hektarjev, od tega je 20 hektarjev vinogradniških površin in v njih 80 tisoč trsov. Letno pridelamo okoli 80 tisoč litrov vina, največ seveda hišne sorte – dišečega traminca. Ne manjka niti dišeča penina, ki se lepo prilega v teh vročih dnevih," doda Danilo. "Nova klet se ponaša z moderno tehnologijo za predelavo grozdja in pridelavo vina, zlasti so ponosni na novo, klimatizirano zorilnico penin. Uredili smo degustacijske prostore s sodobno opremljeno kuhinjo, ki so primerni za skupine do 48 ljudi," še pove Danilo. "Obiskovalci si lahko ob obisku ogledajo celotno posestvo, se seznanijo z zgodovino, si ogledajo kovačnico ter uživajo ob vodeni degustaciji tako vinskih kot domačih kulinaričnih dobrot. Posebnost je tudi vinska banka, kjer si lahko ljubitelji vina zakupijo prostor, nato pa s svojo družbo uživajo izbrana vina, ki so jih shranili v svoj vinski sef."

TRAMINEC

Vsi člani družine so vpeti v ustvarjanje in predelovanje vinske kapljice. "Trti z ljubeznijo in spoštovanjem daješ vse, kar potrebuje, da lahko daje najboljše. S spoštovanjem se oziraš v nebo, da ji prizanese s hudim in da jo grejejo topli sončni žarki in moči blagodejen dež. In potem se veseliš tistih čarobnih jesenskih trenutkov, ko trgaš njen žlahtni sad. Srce se ti smeje, ko poskušaš sladke jagode in v mislih že vidiš kozarec in v njem zlate kapljice. S posluhom sledimo naravnemu ritmu trte, ne izvajamo grobih posegov v naravo, ampak se držimo načela, da je trta sama sposobna, da si iz zemlje in zraka vzame vse, kar potrebuje. Ker verjamemo v inteligenco narave." Posebnost na Steyerjevem posestvu je tudi ampelografski vrt. Tam je posajenih več kot sto različnih vrst vinskih trt iz Slovenije in tujine. Ponosni botri številnih trt so znani Slovenci, med njimi tudi Milan Kučan, Matjaž Kek, Alenka Gotar in številni drugi. Steyerji se ponašajo z veliko medaljami, med katerimi so prejeli: zlato medaljo za dišeči traminec – ledeno vino v Bruslju, v Londonu na ocenjevanju Decanter zlato medaljo, ki so jo prejeli za vino Vaneja in srebrno za dišeči traminec exclusive. Dvakrat zaporedoma so vinske kraljice in župani izbrali dišeči traminec kot najboljšega, kar ni tako samoumevno, saj je znano, da prav iz Radgonsko-Kapelskega okoliša prihajajo najboljši traminci.

SALON TRAMINEC

Danilo je skupaj s partnerji tudi soustanovitelj že znamenitega Salona Traminec, ki bo na Gradu Negova potekal že sedmič. "Ideja je nastala na našo pobudo v sodelovanju z agencijo Mediaspeed in zavodom Kultprotur. Trije partnerji, ki delujemo v treh različnih občinah, treh različnih strokah in imamo različne poslovne mreže in znanja. In tudi ta sinergija še ne bi nujno pomenila uspeha, če bi zmanjkalo tisto, kar sami vidimo kot najpomembnejši element: Medsebojno zaupanje in strastno zaupanje v projekt. Poslanstvo Salona je v širjenju vinske kulture, z njo povezanega gastronomskega in kulturnega turizma in v estetskem doživljanju ponujenega. Salon Traminec je dejansko v teh letih postal najodmevnejši poslovno-družabni dogodek regije. Letos se bo odvijal 22. avgusta od 17. do 23. ure. Znova bomo predstavili izbrane tramince, vrhunsko slovensko kulinariko, malo šolo vinskih okusov, glasbeni program pa bosta obogatila Vlado Kreslin in Samo Budna. Dogodek velja za družabni vrhunec poletne sezone, organizatorji tudi letos pričakujejo okoli 1000 obiskovalcev. Za ljubitelje likovne umetnosti bo na ogled razstava skulptur kiparja Roberta Juraka. Med obiskovalci se bo sprehajala grajska priprošnjica za ljubezen in zdravje Apolonija in tudi tokrat izpolnjevala srčne želje," še pove Danilo.

Besedilo: Mihaela M.Kocbek
Foto: Mediaspeed

Priporočamo