Dve leti po smrti Slavka Avsenika je odšla še njegova Brigita: “Bila je zelo skrbna”

Dve leti po smrti Slavka Avsenika je odšla še njegova Brigita: “Bila je zelo skrbna” (foto: mediaspeed) mediaspeed
Vir: Lady
15. 3. 2017

V 85. letu se je poslovila Brigita Avsenik, žena legendarnega glasbenika Slavka Avsenika. Tisti, ki so jo poznali, jo opišejo predvsem kot zelo skrbno žensko, ki je skupaj držala družino in tudi slavni ansambel.

"Zapustila nas je Brigita Avsenik, naša dobra mama, vodja Galerije in Glasbene šole Avsenik, predvsem pa vdana žena in sopotnica Slavka Avsenika. Srce ji je zaigralo vsakokrat, ko je govorila o njem in njegovi glasbi. V zadnjem letu ga je pogrešala, a močna volja jo je držala pokonci in v Begunjah je vztrajala vse do poslednjih dni," preberemo na uradnem Facebookovem profiluAnsambla Saša Avsenika, ki ga vodi njun vnuk.

In še: "Draga mama, zelo te bomo pogrešali. Sinovi Slavko, Martin in Gregor z družinami ter celoten kolektiv Avsenik." Čeprav je bila žena najuspešnejšega profesionalnega glasbenika v svojem žanru vedno v ozadju, je v enem svojih zadnjih intervjujev povedala, da se ji je vse, kar je dobrega naredila, vrnilo. Pri tem je mislila na svojega vnuka, ki nadaljuje družinsko glasbeno tradicijo.

Preživela družinsko tragedijo

Brigita je Slavka spoznala, ko je imela 19 let. Bil je njen prvi in edini fant, s katerim se je poročila leta 1952. Bila je ženska, ki je iz ozadja skrbela za svojega slavnega moža in vse, kar je bilo povezano z ansamblom. Preživela je tudi tragedijo, ko sta v požaru doma umrli hčerki Irena in Saška. Njuni imeni smo spet slišali v govoru na Avsenikovem pogrebu. Rodili so se jima trije sinovi: Slavko leta 1958, Martin leta 1962 in Gregor leta 1966. Brigita je umrla mirno, v spanju in bo pokopana v ožjem družinskem krogu.

Skrbela je za vse

Alfi Nipič, ki je dolga leta igral z ansamblom Avsenik, nam je zaupal, kako se spominja Brigite Avsenik: "Brigita je bila zelo skrbna in je zelo veliko stvari naredila za ansambel. Skrbela je tudi za gostišče, za reklame, imela je stike z društvi po tujini. Opravljala je veliko dela, čeprav se to ni vedelo. To je bilo delo iz ozadja. Nekajkrat je bila z nami, torej Avseniki na turnejah. Nazadnje sem se z njo pogovarjal, ko sem imel težave z zdravjem, in me je pozneje še poklicala, kako sem, čeprav že leta in leta nismo sodelovali, jo je še vedno zanimalo, kako so člani ansambla. Njen spekter je bil zelo širok, skrbela je za vse, kar se je dogajalo okoli Slavka Avsenika in ansambla. Zelo dobro je znala nemški jezik in je odgovarjala na vso pošto, ki je prihajala iz nemško govorečih dežel, te pošte pa je bilo takrat, ko smo z Avseniki igrali po teh deželah, res zelo veliko."