Ed Sheeran na prvem mestu po zaslužku s turnejo v letu 2018

19. 12. 2018 | Vir: STA
Deli
Ed Sheeran na prvem mestu po zaslužku s turnejo v letu 2018 (foto: Profimedia)
Profimedia

Britanski glasbenik Ed Sheeran je pristal v vrhu Pollstarjeve lestvice najdonosnejše turneje leta, saj je letos s turnejo Divide zaslužil 432 milijonov ameriških dolarjev in prodal 4,86 milijona vstopnic. Pri Pollstaru lestvico oblikujejo že 30 let, pred Sheeranom pa so v enem letu na turneji največ zaslužili U2, povzema The Guardian.

Priljubljeni britanski glasbenik je turnejo za težko pričakovani album Divide začel marca lani, nadaljevala pa se bo še v prihodnjem letu. Sheeranu na lestvici Pollstarja sledi Taylor Swift, ki je v letošnjem letu s turnejo Reputation zaslužila 345 milijonov dolarjev in prodala 2,88 milijona vstopnic, tretje mesto pa zasedata ta hip najuspešnejša zakonca v glasbeni industriji, Jay-Z in Beyonce. S skupno turnejo On the Run II sta v 2018 zaslužila 254 milijonov dolarjev in prodala 2,16 milijona vstopnic.

Med prvo deseterico najboljših zaslužkarjev z nastopi v živo v letu 2018 so še Pink, Bruno Mars, The Eagles, Justin Timberlake, Roger Waters, U2 in Rolling Stones.

Prav U2 so bili dosedanji nosilci rekorda za najuspešnejšo turnejo leta, saj so lani s turnejo Joshua Tree zaslužili 316 milijonov dolarjev. Sicer pa U2 še vedno držijo drugi rekord. Njihova svetovna turneja 360° Tour med letoma 2009 in 2011 velja za najdonosnejšo v zgodovini, saj so z njo irski glasbeniki zaslužili 736 milijonov dolarjev.

Rekord pa so analitiki zabeležili tudi v skupnem zaslužku prve deseterice glasbenikov, ki je prvič nanesel dve milijardi dolarjev, še navaja The Guardian.