Edvard Kadič: Vsak je lahko samozavesten

Edvard Kadič: Vsak je lahko samozavesten (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Story
15. 4. 2018

Strokovnjak za komunikacijo in osebnostni razvoj Edvard Kadič že nekaj časa navdušuje z novo knjigo o samozavesti, ki jo bo kmalu nadgradil še, kot pravi, z velikim dogodkom.

"Dogodek smo poimenovali Samozavest je seksi - po naslovu moje zadnje knjige. Na tem dogodku, ki bo 17. aprila v Ljubljani, bodo sodelovala priznana imena slovenskega javnega prostora - vsak je strokovnjak na svojem področju delovanja. To bodo Jadranka Juras, Boris Kobal, Andreja Jernejčič, moja malenkost, nato še dr. Robert Ličen, Nuša Lesar, Kristijan Kovačič, Uroš Perič in Jasmina Spahalić," pravi Edvard Kadič, ki dodaja, da je po njegovem mnenju samozavest izjemno pomembna za razvoj in poslovni uspeh.Mogoče celo najpomembnejša osebnostna lastnost!

"Samozavest ni nujno biti najglasnejši v skupini, niti ni redno pojavljanje na zaslonu ali na naslovnicah revij. Samozavest prav tako ni nujno povezana z višjim položajem na družbeni lestvici, ne z zunanjimi znaki avtoritete, kot je policijska uniforma. Marsikdo zamenjuje samozavest s samopodobo in samospoštovanjem. Samozavest lahko primerjamo z levom, ki v naravi drema tudi do 20 ur dnevno. Podobno je z našo samozavestjo, ki je sicer ves čas prisotna v nas in nekako drema, v kritičnih situacijah pa se zdrami ali pa tudi ne. Če se ne zdrami, govorimo o nizki samozavesti oz. njenem pomanjkanju, če pa je ta lev v nas preveč aktiven, govorimo o aroganci," pripoveduje Edvard, ki na vprašanje, ali je tudi v zasebnem življenju pomembna samozavest, odgovarja: "Praktično vse raziskave kažejo, da ljudje samozavest uvrščamo v vrh lastnosti, ki nas privlačijo pri potencialnih partnerjih. Je torej izjemno pomemben dejavnik, še posebej v začetni fazi spoznavanja. Kot zanimivost lahko omenim, da v našem zavodu že skoraj deseto leto organiziramo skupine za moške, imenovane alfa moški. Skupine so izjemno dobro obiskane, razvoj samozavesti pa je eden od osrednjih razlogov, zakaj se moški odločajo, da se nam pridružijo v omenjenih skupinah. Samozavest pri igri zapeljevanja sporoča kar nekaj pomembnih vidikov, in sicer gre najprej za občutek varnosti, tj. samozavestna oseba nadzoruje svoje življenje in ve, kam želi. Nato gre za sporočanje socialnega statusa, saj samozavestna oseba naravno spada na vrh družbene lestvice, da o pristopanju k dekletom, pri čemer je prav samozavest odločilni dejavnik, sploh ne začneva. Brez fizičnega pristopa ni pravega zapeljevanja. Lahko gre za virtualno kramljanje ali ogledovanje, a je fizični stik na koncu nujen. Tega pa brez vsaj minimalne samozavesti, brez koraka čez strah, ki je nasprotje samozavesti, preprosto ni."

Besedilo: Alesh Maatko // Fotografije Igor Zaplatil

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story8/2018

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 8/2018

Story 8/2018, od 29. 03. 2018