Elon Musk z novim projektom za zmanjšanje prometa v mestih

19. 12. 2018 | Vir: STA
Deli
Elon Musk z novim projektom za zmanjšanje prometa v mestih (foto: profimedia)
profimedia

Ameriški milijarder in ustanovitelj tehnoloških podjetij Tesla in SpaceX Elon Musk je v torek predstavil prvi odsek načrtovane mreže podzemnih predorov, po katerih bo možno potovati z veliko hitrostjo. Musk upa, da bo s tem revolucionarnim projektom rešil prometne zagate Los Angelesa.

Testni predor, ki ga je zgradilo Muskovo podjetje Boring Company, vodi od parkirišča pri sedežu podjetja SpaceX v Hawthornu v jugozahodnem delu Los Angelesa do bližnje poslovne cone. Izgradnja 1,8 kilometra dolgega predora s premerom 3,65 metra je stala 10 milijonov dolarjev.

Po Muskovih načrtih naj bi po podzemni mreži vozili električni avtomobili, ki bi jih z dvigali spustili v predore in jih tam postavili na tračnice, po katerih bi lahko vozili s hitrostjo do 240 kilometrov na uro.

"S takšno hitrostjo boste imeli občutek, kot da se teleportirate po mestu," je pred odprtjem testnega predora na Twitterju zapisal Musk.

Idejo za t. i. Loop je dobil pred dvema letoma, ko je na poti od svoje vile v Bel Airu do sedeža SpaceX obtičal v prometnem zamašku in bentil, da se mu bo zaradi zastojev zmešalo. Za to pot običajno porabi več kot uro in pol.