Ena sama sreča: Znani in njihove izkušnje s posvojitvijo

Ena sama sreča: Znani in njihove izkušnje s posvojitvijo (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
14. 8. 2016

Zgodbe o srečnih družinah so tiste, ki jih imamo tudi dekleta na uredništvu najraje. Trenutki, ki jih polepšajo novorojenčki, ali tisti občutki, ki objamejo trenutke ob posvojitvi ... Starševstvo je pojem, ki v eno poveže tako prve kot druge. V teh mesecih so se številni slovenski estradniki razveselili naraščaja, tokrat pa smo pobrskale za izkušnjami tistih naših zvezdnikov, ki so iskrico v očeh svojega otroka poiskali na drugi celini, v Afriki.

MAJA ŠTAMOL z DILSI in ŽANI

Priznana modna oblikovalka je na številnih dogodkih že pokazala svoja dva sončka; deklici iz Gvineje Bissaua, šestinpolletno Žani in petletno Dilsi, s posvojitvijo katerih sta Maja in soprog pravzaprav postala prva zakonca, ki sta otroka posvojila v tej afriški deželi. "Pri nas ni agencij, ki bi se ukvarjale s posvojitvami iz teh držav, in tega se lotevamo na svojo roko. Mi smo imeli srečo, da nekdo iz Afrike živi tukaj in nam je pri tem pomagal. Prvi dan smo bili z njeno mamico in z njo in mamica ni niti malo dvomila o posvojitvi. Še vedno pravi, da je ponosna in vesela, da ima hčer v Evropi. Dejansko smo bili do zdaj vsaj enkrat na leto tam, ampak brez deklic. Ker morata biti malo starejši, da bosta čisto razumeli. Čeprav vse vesta," je pred časom pojasnila Maja in dodala, da je pri njih posvojitev potekala neposredno od dekletovih mamic in tudi zdaj z Afriko in njihovo kulturo ohranjajo živ stik. "Onidve dve imata posnete vse filmčke, vse slike, ki jih posnamemo, ko obiščemo Afriko. Pa mamici tudi. Vedno jima shranim vse iz časopisov in vedno dam vsaki svojo izdajo. Vesta vse, kar se z njima dogaja, in nimata občutka, da sta izgubili otroka. Veliko ljudi me vpraša, kako bo, če se bosta hoteli vrniti nazaj, in vedno jim odgovorim, da bo pač šli. Samo upam, da jima dajemo toliko ljubezni, da bosta vedno radi z nama, ampak seveda je prav, da gresta tudi k mamicama, ki sta ju rodili," je pojasnila Maja, ki s soprogom želi na tem področju narediti še nekaj več. "Imamo tudi ustanovo Toka Toka Žani, ki pomaga pri razvoju šolstva v Afriki. Sicer midva skrbiva za njuni mamici, tako da smo res povezani. Vsaj enkrat na leto gre nekdo na obisk," je namreč pojasnila Maja, ki je bila nad razmerami v tej državi presenečena. "Dilsina mamica je zanosila pri 12 in je še vedno otrok. In tudi sama sem nekaj časa potrebovala, da sem to dojela. Ko sem prinesla Dilsi igračke in čokolado, ji je ona hotela to vzeti. In takrat sem razumela, da je ona prav tako otrok. In da bi se ona tudi igrala, ker se nikoli ni. Ko je Dilsi prišla v Slovenijo, ni imela skoraj nič oblačil. Bala se je prhe in še danes se prha s skoraj hladno vodo, ni se ji prijetno prhati s toplo vodo, kot se jaz. Ni uporabljala jedilnega pribora, ker ga ni znala, jedla je z roko," se je svojih izkušenj spomnila Maja.

ROBI KRANJEC in njegova PIKA

Robijeva deklica Pika je pozornost številnih pritegnila minulo zimo, ko je ob Robijevi zmagi v Planici med uradnim intervjujem ukradla očetovo pozornost in se kameri predstavila s simpatičnimi besedami: "Jaz sem Pika." Simpatična deklica prihaja iz Gvineje Bissaua, izkušnjo ob posvojitvi pa je pred kratkim z revijo Story delil tudi Robi in dodal, da so to trenutki, ki so mu spremenili življenje. "Dnevi so bolj polni in radostni, odkar nama je življenje obarvala najina krasna deklica Pika," je priznal in dodal, da ga je staršev­stvo naučilo potrpežljivosti, prav tako pa je vplivalo tudi na njegovo lestvico prioritet. "Stvari, ki so se mi včasih zdele pomembne, se mi danes ne zdijo več," je še dodal Robi, ki je prvi stik za posvojitev dobil prav prek Maje in njenega moža. "Bila sta prva posvojitelja otroka iz Gvineje Bissaua in tudi pri nas se je tako nekako vse skupaj začelo. Bova pa z ženo do konca življenja za vso pomoč hvaležna Klavdiji in Milošu J., ki sta bila, čeprav naju nista poznala, pripravljena pomagati in nama stati ob strani pri postopku posvojitve, iz katerega se je pozneje razvilo veliko prijateljstvo. Sicer pa sva, podobno kot Maja in njen soprog, tudi midva deklico posvojila neposredno od njene biološke mame," je pojasnil športnik, ki kot strastni ljubitelj potovanj nad razmerami v tej afriški deželi ni bil presenečen. Sta pa Afrika in njihova kultura še vedno velik del njihovih življenj, saj Robi in njegova soproga Piki redno pripovedujeta o tej vroči celini. "Povedala sva ji, da ima tam dve sestrici in teto, ki jo je nosila v trebuščku in jo je imela brezmejno rada. Smo v rednih stikih z osebo, ki nam je tam pomagala pri prevodih na sodiščih in nam prav tako kot mi njej pošilja slike Pikine afriške družine. Smo tudi v video stikih in redno pošiljamo šolske potrebščine ter oblačila za njeni sestrici," je pojasnil skakalec in dodal, da tudi sama velikokrat postavi kakšno vprašanje. "O tem se stalno pogovarjamo. V Sloveniji ima tudi krvnega bratranca in sestrični. Ve, da je temnopolta, ker se je rodila v Afriki. Pravi, da je čokoladna princesa," je še pojasnil.

ANA DOLINAR z NANO

Zadnja, ki se je spustila v to izjemno izkušnjo, pa je priljubljena igralka Ana Dolinar, ki je po svojo deklico šla v Gano. "S Sebastjanom nama je bilo hitro jasno, da v Sloveniji tako rekoč nimava možnosti za posvojitev in da jih je pri nas zelo malo.  Samo za primerjavo, lani jih je bilo 13. Zato sva začela iskati možnosti drugje in po približno pol leta našla verodostojnega odvetnika v Gani," je pojasnila le kratek čas za tem, ko se je z družino vrnila z enomesečnega potepa po Afriki in dodala, da je stik za posvojitev našla v Sloveniji. "Stik smo dobili od družine v Sloveniji, ki je že posvojila otroka. V resnici druge možnosti pravzaprav ni, poskušati moraš najti pare, ki so v Sloveniji že posvojili otroka," je pojasnila in dodala, da je želja po posvojitvi v njej tlela že dalj časa. "Moja želja po posvojitvi ima že kar daljšo dobo. Mislim, da se je začela leta 2006, ko sem poletje preživela kot prostovoljka z otroki v Angoli. Takrat se je moja želja nekako izoblikovala, potem pa sva se s Sebastjanom po moji drugi nosečnosti, ki se je žalostno končala, odločila, da je mogoče pravi čas za posvojitev," je opisala in dodala, da sta si s partnerjem želela deklico. "Lahko sva izbrala, ali si želiva fantka ali deklico, in čisto legitimno se mi zdi, da ima vsak svoje želje. Najina je bila, da je deklica in da je mlajša od Ronje. Brala sva, da je tako najbolje, da bi bile stvari veliko težje, če bi šlo za starejšo deklico – tako za Ronjo kot tudi zanjo," je povedala in dodala, da je Ronja Nano odlično sprejela. "Mogoče je bilo po eni strani za Ronjo malce lažje, ker je takoj dobila prijateljico za igro. Nana ni bila ves čas v mojem naročju, ni se dojila in ni bila stoodstotno odvisna od mene, kot so sicer dojenčki. Prek igre sta takoj navezali stik in se začeli spoznavati," se je prvih skupnih trenutkov spomnila Ana in dodala, da si je Ronja sestrice sicer močno želela. "Ronjo smo veliko pripravljali na to in zdaj vidim, da se je vse obrestovalo. Zdi se mi, da jo Ronja sprejema kot prijateljico, pri kateri lahko zdaj vsak večer prespi," je še v smehu pojasnila Ana, ki je bila presenečena nad samostojnostjo tedaj dveletne deklice Nane. "Ko je prišla k nam, se je znala sama obleči, obuti čevlje, umiti zobe, in to tako, kot to dela odrasel človek. Znala se je umiti po telesu, si našamponirati lase, pribor je v roki držala lepše kot Ronja ... Videlo se je, da je v nekaterih stvareh veliko bolj samostojna, ker je morala biti. Ko je prišla, pa se recimo ni znala igrati, igrače je niso zanimale in ni točno vedela, kaj z njimi početi. Namesto tega je raje kaj pomagala, recimo pri pometanju ali kaj po kuhinji," je še dodala igralka, ki s hčerko obiskuje afriške plesno-igralne urice v prestolnici. 

Priporočamo