Erazem B. Pintar (kolumna): Materam, babicam in ženam

Erazem B. Pintar (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Lady
20. 3. 2018

Danes, ko tole pišem, je 8. marec. Dan žena. Če pustimo šale tipa Dan žena je kot noč čarovnic, le dogaja se podnevi ob strani, je najbrž jasno, da si matere, babice, prababice in žene svoj dan več kot zaslužijo. Zakaj?

Morda najprej zato, ker so ženske še v vsakem sistemu držale tri vogale vsega skupaj pokonci. To velja tudi ali še posebej dandanes.

Morda zato, ker nam zgodovina še ni postregla z obdobjem, ko bi bilo ženskam lažje kot moškim. Tisti moški, ki živimo v parih, z žensko seveda, za to ne potrebujemo nobenih zunanjih dokazov. Pomembnost, napornost in veličino ženske vloge v družini čutimo vsak dan posebej. Geji nam bodo morali to pač verjeti na besedo.

Najbolj pa zato, ker je bilo potrebno veliko poguma, veliko napora in na žalost tudi veliko pretečene krvi, da je zahodna družba splezala čez najvišjo in hkrati najbolj pomembno stopnico v svojem razvoju in, vsaj na papirju, ženskam priznala popolno enakopravnost.

Zakaj najpomembnejšo stopnico? Zato, ker nas zgodovina evidentno uči, da je hitrost razvoja družbe močno povezana s stopnjo enakopravnosti med spoloma. In to vsakega razvoja. Ekonomskega, socialnega, celo kulturnega in najbolj pomembno, tehnološkega razvoja. Tukaj se bo sicer našlo nekaj 'visoko izobraženih' glasbenikov, na primer dva triangelaša in en debeloprsti violinist s permanentnimi frustracijami, ker jim izobrazba ni prinesla avtomatsko tudi kruha na mizo in morajo zato hoditi v normalne službe, ki bodo komentirali, da tehnološki razvoj pa že ne more biti najbolj pomemben. Motijo se! Opazili boste, da vse sledi tehnološkemu razvoju. Razvoj tehnologije spreminja ekonomijo, spreminja socialo, spreminja pravo in spreminja odnose med ljudmi. V bistvu skoraj sto odstotkov družbenih sprememb prinese razvoj tehnologije.

Naj se vrnem. Kako je uspelo krščanskemu kleru po razpadu Rimskega cesarstva potisniti Evropo za več stoletij nazaj v temo? Kako jim je, kot pravi prijatelj Robert, uspelo, da smo v nekaj stoletjih pozabili skoraj vse dosežke grške in rimske civilizacije? Vso matematiko, fiziko, astronomijo in medicino. Večino stvari je bilo treba odkriti na novo. Kako? Moje mnenje je, da prvenstveno s popolno degradacijo ženske kot matere in žene. Poniževalen odnos krščanske cerkve do ženske ni nobena skrivnost. Najlepše, najbolj pametne in trmaste pa preprosto skuriš. Dva pijanca, ki pričata, da je bila ponoči videna jahati pujsa, vedno najdeš. No, v resnici je kak farški pujs jahal njo ...

Dandanes se to dogaja v nekaterih arabskih državah. Ženske so tam, kjer so, vsi skupaj pa v srednjem veku. Glede na to, da je Evropa že zdavnaj v svoje osrčje spustila tempirano bombo v obliki priseljencev, ki po tihem priznavajo le svoje pravo in najbrž ga vedno bodo, bi bila edina rešitev vračilo tempirane bombe. Bombe v obliki močne ideje o ženski enakopravnosti. Ideje imajo moč, ženske pa premikajo zgodovino. Ob enakopravni ženi in parih kreditih je svet moškega povsem drugačen. Nataliteta pa tudi.

Draga moja mama, babica, tašča in seveda v. d. žene ter vse druge mame, babice in žene, vse lepo za vaš praznik. Zavedajte se ga in zavedajte se svoje vloge in veljave v družbi. Ponosne bodite na svoje prednice in s ponosom vzgajajte svoje hčere. Radi vas imamo!