Erazem B. Pintar (kolumna) o tem, da ni zakonski svetovalec

Erazem B. Pintar (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Lady
15. 6. 2018

Zanimivo je, da vsaka kolumna, ki se vsaj deloma nanaša na emocionalno-seksualne zveze, razrajca zajetno število mojih bralk in bralcev do te mere, da mi napišejo mail.

Ali trinajst mailov. Ta fenomen sicer skriva neko logično ozadje, saj so partnerske zveze pomembna komponenta naših življenj, število partnerjev, s katerimi ga v življenju lomimo, pa iz generacije v generacijo narašča. Kakšen mozoljast, introvertiran matematični genij bi to pripisal podaljševanju povprečne življenjske dobe, ker bi bila elegantna matematična rešitev, v resnici pa seveda gre za spremenjen odnos do parčkanja, spremembo moralnih norm in tehnologijo, ki ponuja idealno infrastrukturo za metuljčke vseh vrst, barv in spolov.

Gre pa za napačen naslov, saj sem prekleto daleč od kakšnega zakonskega svetovalca. Če bi to že bil, bi bil pa drag kot žafran in z enim samim nasvetom: če dvomite o lastni zvezi, sploh ni več pomembno, kaj je res in kaj ne, nemudoma jo končajte in si kupite psa.

Za napačen naslov, ker je moj pogled na zveze kot tudi na cel kup drugih stvari racionalno tehničen in pozitivno ciničen. Vsaka stvar v vesolju ima pač svojo življenjsko dobo, vključno z vesoljem samim. Umetno podaljševanje življenjskih dob pa se še najbolje obnese pri stvareh. Tako pri ljudeh kot pri relacijah namreč ireverzibilno pademo v izrojenost. Za tiste z nekoliko slabšo abstraktno predstavo, mercedes 300SL iz leta 1954, močno restavriran, je še vedno videti prekleto popoln, medtem ko moramo priznati, da so bila restavriranja še enega popolnega modela iz istega leta manj posrečena. Reče se mu Brigitte Bardot.

Za napačen naslov, ker se mi zgodbe "Se ti zdi mogoče, da si je žena pomotoma narobe oblekla tangice, ko je šla v službi lulat?" ali "Kakšna smola, da si je pri padcu po stopnicah na tapisomu zdrgnila obe koleni ...?" in "Kakšen kreten mora biti natakar, ki možu namesto štirih piv, ki jih je spil s prijateljem, prinese račun za sobo?" ne zdijo nekaj, kar bi rad poslušal v nedogled.

Napačen naslov, ker so te stvari ne le povsem subjektivnega značaja, temveč tako zelo delikatne, da nikomur ne bi svetoval, da se v to spušča. To je načrtno ustvarjanje lastnih bodočih sovražnikov, ki sicer ne vedo, zakaj te sovražijo, vedo pa, da te zelo močno. Nekoč, še preden se je pojavila aktualna Kamničanka in avtobusno postajo, v kateri sem živel, spremenila nazaj v dom, sem enemu prijatelju razlagal, da rad pogledam žensko, ki z avtom postoji pred mojimi električnimi vrati na dvorišče. Če prestavi retrovizor in se na hitro prečekira, popravi lase in malo privzdigne prsi, je to dober znak. Če le s prsti bobna po volanu in napihuje balone iz zvečilke ali celo zeha, pa prekleto slab. Cepec me je vzel preveč zares, posnel petdeset prihodov svoje žene domov in se skoraj ločil, ker je ta le bobnala in zehala.

Napačen naslov, ker menim, da veliko parov po prvem letu ali dveh, ko seks postane nezanimiv, preprosto potrebuje neprestano medsebojno predrkavanje, saj jih to drži pokonci. Drugače si zvez nekaterih svojih prijateljev preprosto ne znam razložiti. Kaj se zgodi, če mešaš drek, pa dobro veste sami. Napačen naslov, torej!