Erazem B. Pintar (kolumna) o tem, kako se vse vrti okrog - "fuka"

Erazem B. Pintar (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Lady
5. 2. 2018

Oprostite izrazu, samo pri rosnih šestnajstih sem mislil ali vsaj močno sumil, da gre pri večini stvari na tem svetu preprosto za fuk. No, dandanes to vem!

Mogoče vam bo na prvi pogled delovalo čudno, mogoče boste imeli občutek, da pretiravam, lahko se tolažite z mislijo, da je svet skozi vaše oči drugačen, vendar zaupam vam nekaj: prej ko se boste sprijaznili, da gre povsod predvsem za fuk, lažje vam bo.

Bolje boste razumeli življenje, družbo, razmerja, navade in mehanizme, ki nas obdajajo. Začeli boste razumeti reakcije in obnašanje ljudi ter pojave, ki jih nikoli niste. In najbrž ne le pri drugih, tudi pri sebi. Mogoče vam uspe prodor v najtemnejše kotičke lastne podzavesti, mogoče si opravičite goro stvari, ki so vas žrle, če le spoznate, da gre pravzaprav predvsem za fuk.

Naravne pojave? Razumeli? Pa ne me jezit'! Pa ne se delat' norca! Pa kakšne naravne pojave? Kaj pa narava ve, kaj je fuk? Hočem vam nekaj pomembnega predati, vi pa ... naravne pojave. Saj ne moreš verjeti ...

Kakorkoli, ja, denar je drugi najboljši približek, samo, uganite, kaj? Ljudje se pehajo za denar spet največkrat zaradi fuka. Na vseh nivojih. Z več denarja lažje najdeš partnerja, lažje ga zapelješ. Če te zapeljevanje ne zanima, si to pač kupiš. Če te zanima, si lažje najameš sobo, kupiš viski in kondome. Več denarja, več fuka. Statistika je tukaj brez milosti.

To seveda velja še veliko bolj za moške kot ženske. Emancipacija gor ali dol, moški si želimo to dobiti, ženske pa to dajo. Zakaj je tako, nisem nikoli razumel, vem pa, da se bomo tega pogleda težko otresli. Na drugi strani imajo ženske v genih vprogramirano afiniteto do moči. Kdo bi jim zameril po stotisočih letih prisiljenega iskanja partnerjev, ki bodo zaščitili njihov zarod? In kdo preprečil posledično navezavo seksualne afinitete na moč. Kakršnokoli moč. Politično, materialno, medijsko, prepoznavno in ne nazadnje tudi fizično. Da, fizično, veliko samic je pač malo stare šole. Vse te moči se kupijo z denarjem, vendar je primarno sprožil seveda fuk.

Fuk kot največje gonilo vsega, kar se dogaja v družbi, da me spet kdo ne prekine, sem naravni pojavi ne spadajo, je edinstven psihološki fenomen. Namreč, posebej zanimivo ni le to, da je fuk največji motivacijski faktor tudi pri ljudeh, ki ga sploh ne prakticirajo, pa bi ga lahko, temveč tudi pri tistih, ki ga niti ne morejo. Poznam moške, ki fuk vidijo le kot dolgočasno ponavljanje živalskih gibov in jih zanima samo, ko se o njem govori, ko se zapeljuje, izbira in potem hvali, katere so padle na limanice. Vendar do te faze jih zanima hudo zelo. Temu delu so pripravljeni podrediti vrsto avtomobila, slog oblačenja, lasten stil in vse drugo v življenju. No, kot rečeno, to delajo tudi tisti, ki pa ga prakticirati sploh ne morejo ali pa ga na neki prekleto čuden in izrojen način.

Med ženskami prihaja do drugačnega fenomena. Pri njih bi fuk kot ultimativni motivator lahko zamenjali z zaželenostjo, samo v bistvu gre spet za fuk. Samo, da je le izjemoma izpeljan do konca. In spet, kot da pri moških je pa večkrat ...

Upam, da boste zdaj, skozi nova očala, lažje opazovali svet in da bo slika jasnejša. V časih, ko prihajajo, boste to potrebovali. Volitve, tajkuni, davčne utaje, podtikanja, kazenske ovadbe, mafija, cerkev ... povsod gre pač le za fuk.