Erazem B. Pintar (kolumna) o "ubijalcih strasti"

Erazem B. Pintar (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Lady
27. 1. 2018

Ne vem, kako je beseda nanesla na to. Najbrž sem omenil, kako z mojo princeso uživava v večernih klepetih ob kaminu. No, ena kolegica je izjavila: "Ko sva z možem zidala hišo, je tudi imel ideje o odprtem kaminu, a sem mu takoj povedala, da jaz tega ne bom čistila, on pa, predvidevam, tudi ne, tako je to sanjarjenje opustil."

Ne bom se obesil na to izjavo ali še slabše, skritiziral legitimno stališče dotične dame, bom pa to vzel za iztočnico. Iztočnico o tem, kako ljudje iz svojih življenj načrtno odstranjujejo vrsto drobnih opravil in nalog, s čimer sami sebi nastavijo psihološke pasti, v katere nato cepajo kot muhe v zapuščen kozarec gina s tonikom.

Zakaj ljudje to pravzaprav počnejo? V bistvu gre za fizično in še bolj mentalno lenobo, posledico umetnega komforta, ki ga ponuja sodobno življenje. Sodobna tehnologija nam je postregla s pripomočki in postopki, ki ne potrebujejo vzdrževanj in nadzora ter od nas zahtevajo minimalno angažiranost. Njihovo agresivno reklamiranje je vsakdanja početja spremenilo v naše najhujše sovražnike.

Če govorimo o pomivanju, pranju, sesanju in podobnih opravilih, se logika še nekako prikrade v kontekst. Že pri likanju in brisanju prahu, na primer, pa pri pravih gospodinjah zaznamo, da ne gre le za nujno opravilo, temveč za nekaj, kar vsebuje tudi veselje in strast. Stik s pohištvom in stvarmi, ki krasijo tvoj dom. Prestavitev nečesa za kak decimeter. Otip površine, zaznanje nove poškodbe na svečniku, kristalnem pepelniku ali sliki. Predlikalno ravnanje ovratnika, sprehod s prsti čez gumbnice manšetnih gumbov, namestitev dišeče in zlikane srajce v omaro svojega moškega.

Tiste, ki zadnjih stavkov ne razumete oziroma so vas od srca nasmejali, vas kot ženske en klin'c gleda. Prav tako tiste moške, ki ne občutijo topline v srcu, ko v ženin avto dolijejo antifriz, preverijo nivo olja ali odidejo nasekat palice za paradižnik.

Hecajo nas, naj naši sovražniki postanejo tudi opravila, kot so urejanje vrta, obrezovanje sadnega drevja in celo kuhanje. "Okusen obrok boste tako lahko pripravile v štirih minutah ..." Groza, in to naj bi bila reklama? Ubiti naše male strasti in iz naših življenj odstraniti vse, kar nas po malem osrečuje, definira, dela žive in svobodne.

Kaj sledi? "S svojimi otroki lahko tako komunicirate kar iz hišnega solarija ali savne." ali "Ta dron bo vašega psa varno odpeljal na sprehod ob tem, ko vi uživate na svojem najljubšem socialnem omrežju." in še "S to napravo lahko zadovoljite svojo drago kar iz naslanjača ob gledanju nogometne tekme.".

Cepim drva, vzdržujem vodovodne, električne, elektronske, kanalizacijske in vse druge sisteme v hiši, barvam, pleskam, šivam, popravljam vse aparate, avtomobile in čoln, z družino hodim po gobe, kostanj, včasih kuham ure in ure dolgo, vzgajam otroka in psa ter na dnevni bazi, osebno zadovoljujem ženo. Včasih mi uspe celo kaj prebrati. Ja, in redno čistim štiri kamine! Vse to počnem z neizmerno strastjo. S strastjo do življenja. Toplo priporočam! Strast do življenja, namreč.