Erazem B. Pintar o šalah na lasten račun

Vir: Lady
21. 8. 2017

Fantje se družimo drugače kot dekleta. Če gre za resne pogovore, govorimo o tehniki, tehnologijah, poslih ali športu. Večino časa pa porabimo za medsebojno dreganje, zbadanje in potem smejanje na lasten in tuj račun. Včasih, kot manjšina, dekleta vpadejo v takšno družbo in doživijo pravo gledališko komedijo. S sit down namesto stand up komiki, pa vendar.

Dekleta so drugačna, pogovarjajo se o družini in otrocih, psih, službah, modi in kozmetiki, predvsem pa izmenjajo neverjetno količino podatkov o osebah, ki niso prisotne. Tudi medsebojnih zbadanj v ženskih pogovorih načeloma ni. V njih ni nič pobalinskega, zajebantskega, medsebojna šaljiva zbadanja jih ne zanimajo preveč. Veliko bolj jih veseli čisto resno razglabljati o nečem res grozno šokantnem v zvezi s kolegico, ki je seveda ni zraven.

Si predstavljate, da ena punca reče drugi: "Če bi vedela, da bom morala tebi posojati SUP, bi kupila tistega XXL." "Če bi jaz vedela, da si ga bom izposojala, bi se pa otresla tistih par kil, a kam bi potem tvoj mož buljil med kosili?" ne ostane dolžna druga. "Ha, ha, še dobro, da mu tega ne zaračunaš, ogledi umetnin ponavadi niso zastonj." "Saj sem mu hotela, pa pravi, da špara za tvoje silikone ..." Težko, mar ne? To pač ni ženski pogovor. Zelo bi bil presenečen, če bi ga slišal. Pozitivno presenečen. Sproščenost, zabava in soliden smisel za humor. Ženske slišimo govoriti tako samo v humorističnih TV-serijah. Zato, ker so skoraj vsi pisci tovrstnih serij moški. Ženske so v ospredju v ljubezenskih novelah, ki imajo vsaj 400 strani, glavna junaka pa prvič seksata na 340.

Zgornji dialog je torej tipično moški. Takih dialogov fantje na naših dopustih z barkami uprizorimo na dan vsaj sto. Fantom je zafrkavanje drug drugega fetiš za vse življenje. Začnemo v vrtcu in tudi v domu za ostarele nas pokonci drži predvsem zajebancija.

"Ali lahko rečeš temu tvojemu cucku, naj me neha natepavati takoj, ko se usedem?" "Jaz to že leta razlagam tvoji ženi, pa nič ne pomaga." "To dela iz usmiljenja in maščevanja. Ti se ji smiliš, tvoji ženi se pa maščuje zame." In tako naprej v nedogled ...

Problem se pojavi, ko nekdo v družbi ni pripravljen sprejemati šal na svoj račun. Pa tudi to bi še šlo, verbalno bi ga pač malo šparali, težava je v tem, da takšni tipi z veseljem tolčejo po drugih, le na svoj račun ne želijo slišati nič. Hitro povesijo nos in odjadrajo v vode užaljenosti ali še slabše, postanejo resni, nesramni, primitivni ali celo agresivni. Tako se hitro odkrijejo moške frustracije, strahovi in kompleksi. V nasprotju s pričakovanji in najbrž tudi vsesplošnim prepričanjem jih boste pri moških našli še več kot pri ženskah.

Fino je, če se moška družba, ki uživa v medsebojnih zbadanjih, dobro pozna. Potem se ve, kaj so še dovoljena področja in katera pri kom ne. Novinci so problem. "Piti moraš zmerno zato, da boš lahko pil dolgo. To vemo vsi zdravljeni alkoholiki ..." sem zadnjič pribil v neki družbi, pri čemer je bil gospod ob meni že dvakrat zdravljen. Kako naj bi vedel? Bojda včasih tudi taki, ki to niso, ne pijejo nič. Kolega, ki je zadnjič odplul domov, ker se mu je dopust iztekel, nam je hudomušno poslal SMS: "Vsem, ki so se dva tedna zabavali na moj račun, sporočam, da je ta blokiran!"