Erazem B. Pintar: Zakaj sveta ne vodijo ženske?

Erazem B. Pintar: Zakaj sveta ne vodijo ženske? (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Lady
12. 6. 2017

Zakaj tega sveta ne vodijo ženske? Ženske, ki so nas moške prehitele na večini pomembnih področij, kot so izobrazba, znanje, načitanost, energija, vitalnost, lojalnost, pridnost in še kaj. Celo pogum na žalost. Poleg tega pomembnost fizične moči pri vodenju in odločanju rapidno pada od trenutka, ko sta meč, kopje in sekiro nadomestili puška in pištola.

Zakaj za vraga tega sveta ne vodijo torej ženske? Zato, ker ženske kot voditeljice slabo delujejo v povezavi z ženskami. Moški voditelji namreč nimajo nobenih težav z delegiranjem ne glede na spol.

Ženske so v tem kontekstu izrazito iracionalno bipolarne. Ali drugo žensko vidijo kot konkurenco na nekem tretjem, nepomembnem področju ali pa se v njih prebudi medženska empatija in spet ni s kvalitetnim vodenjem nič. Kot že povedano, sta oba pola izrazito iracionalna, med njima pa se nahaja le kakšnih deset do petnajst odstotkov žensk. Toliko jih tudi imamo na vodstvenih položajih.

Pred časom sem poklical dobro znanko, sodobno, urejeno poslovno žensko, ki mi je vedno dajala vtis prizemljene osebe z nekimi zdravimi pogledi nase in svet. Povprašal sem jo, ali še iščejo eno punco, ki govori perfektno francosko, saj mi je prijateljica poslala mail, da išče novo službo.

Njen odgovor me je popolnoma presenetil: "Iščemo, samo ne pošiljaj mi kakšne s krasnimi velikimi joški, take mi tu kradejo pozornost ..." No, kaže, da se njena pripisana prizemljenost skriva v njeni neposrednosti, kar je sicer tudi nekaj, njeni zdravi pogledi na svet pa najbrž zavistno uhajajo predvsem na joške. O. K., tega ji ne morem očitati, moji tudi namreč. Niso zavistni, pa vendar. No, prijateljici, ki je čisto slučajno res lastnica enega hudega parčka ob srcu, sem rekel, da ne iščejo več, saj frustracij načeloma ne prenašam naprej. Tako je svet za eno majhno pikico lepši.

Kolegi avtoinštruktorji mi povedo, da znajo v primerih izpitnih voženj, ki jih prvič opravljajo ženske in ko komisijo predstavlja ženska, z več kot 95-odstotno zanesljivostjo napovedati izid. Pravijo, da so ženske članice komisije samo dveh vrst. Tiste, ki bodo vsako luštno punco prvič v vsakem primeru vrgle in tiste, ki bodo kandidatkam vedno pogledale skozi prste, že zato, ker so ženske. Seveda o tem ni verodostojnih podatkov, vendar upam si špekulirati, da to velja tudi za učiteljice, profesorice, inšpektorice, odvetnice in sodnice.

Ženski možgani so tako kompleksna stvar, da težko zmorejo objektivne odločitve. Na drugi strani so moški možgani tako preprosti, da v odločitve veliko težje vnašajo spol, videz, frustracije, zamere in vse druge subjektivne smeti.

Zato sveta še dolgo ne bodo vodile ženske. Ne glede na horde sodobnih pomehkuženih fantov, ki naokrog hodijo v prekratkih hlačah na korenček in razkazujejo gležnje, ne glede na novodobne vegi-eko tepce, ki me zmerjajo z barbarom, ko otrokom iz vode prinesem ubito ribo za večerjo, ne glede na poplavo gejev in zagrizenih emancipirank. Dokler ženske ne bodo znale zracionalizirati odnosa med sabo, bo ta svet pač moški. Dokler sploh še bo, seveda.