Estetska medicina: V modi svež, a naraven videz

Estetska medicina: V modi svež, a naraven videz (foto: SHUTTERSTOCK) SHUTTERSTOCK
Vir: Jana
3. 11. 2018

Prihodnost estetke medicine je v kombinaciji različnih in anatomiji posameznika prilagojenih pristopov.

Trendi estetske medicine se osredotočajo na preventivo in pomlajevanje kože z neinvazivnimi regeneracijskimi tehnikami, ki spodbujajo tvorbo kolagena, in na kombinacijo različnih pristopov, s katerimi lahko strokovnjaki dosežejo najboljši približek naravnemu, a svežemu videzu.

To pa je mogoče le z dobrim poznavanjem in doslednim upoštevanjem anatomije obraza, uporabo varnih preparatov in predvsem s strokovnimi posegi, ki jih lahko zaupamo samo dermatologom in estetskim kirurgom, kajti vse drugo lahko pomeni tveganje za zdravje. To je osrednje sporočilo dermatologinje dr. Tatjane Pavičić iz Münchna, ki je v začetku oktobra nove trende v estetski medicini predstavila na strokovnem srečanju strokovnjakov s področja estetike v Beogradu.

Ugledna mednarodna predavateljica in trenerka s področja estetske dermatologije je opozorila, da je pomlajevanje treba začeti pravočasno, še preden se pojavijo znaki staranja in globoke gube, a da se po njenih izkušnjah Evropejke za to praviloma ne odločajo, kar je napaka: »Če pogledam svoje pacientke iz Münchna, lahko ugotovim, da se ženske, ki prihajajo z Balkana, bolj posvečajo svojemu videzu, so bolj odprte za estetiko in se pogosteje odločajo za posege kot Nemke ali Francozinje. Ta trend je prisoten v vsej vzhodni Evropi in vendar izražen veliko manj kot v Aziji.«

Stran z račjimi ustnicami in zamrznjenim nasmehom

Iluzijo navidezne mladosti v obliki račjih ustnic, zamrznjenega nasmeha in botulinske zabuhlosti je povozil čas. Čeprav sprehod po beograjskih ulicah ponuja veliko prizorov nesorazmerno velikih ustnic in prsi, prihodnost estetske medicine 'Picassov obraz', kot rezultat nesorazmerne uporabe dermalnih polnil in botoksa v žargonu imenujejo strokovnjaki s področja estetike, opušča.

Pravzaprav je bilo že dosedanje pretirano poudarjanje sekundarnih spolnih znakov žensk, kot so v zahodnem svetu polne ustnice in prsi, v Aziji pa srčkasta usta, predvsem posledica želja po posnemanju zvezdniških vzornic, in ne estetski trend. Sodobne tehnike pomlajevanja se osredotočajo k posnemanju naravnih danosti in razmerij obraza in telesa, poudarjajo lepe poteze, korigirajo podrobnosti, ki kazijo videz, in predvsem upoštevajo anatomijo obraza posameznice in posameznika. Resnici na ljubo pa se za pomlajevanje sicer večinoma še vedno odločajo predvsem ženske.

Diskretno in manj je več

Načela sodobne medicine narekujejo izogibanje velikim, invazivnim in dragim estetskim posegom in se nagibajo k pristopu ponavljajočih se neinvazivnih tretmajev, s katerimi koži vračajo svežino in elastičnost ter ji omogočajo zdravje na daljši rok, je poudarila dr. Pavičić in dodala, da v središču pozornosti ni več le koža obraza, ampak tudi koža dekolteja, rok in vratu: »Bolnica mora po posegu biti videti bolje in mlajše, a tako, da korekcije niso opazne. Na prvem mestu niso želje bolnice, ampak varnost. To zagotavljamo s kakovostnimi preparati, ki preprečujejo vnetne procese, stalnim izobraževanjem zdravnikov ter strokovnimi posegi, ki jih prilagajamo anatomiji posamezne bolnice in pri katerih kombiniramo različne pristope ter pomlajevalne tehnike za doseganje najboljših učinkov.«

Regeneracijsko pomlajevanje

Metode dermalnih polnil in botoksa za skulpturiranje obraza so začasne, njihovo uporabo je treba dobro načrtovati in jih strokovno izvajati, saj lahko dvig oziroma polnjenje na enem delu obraza povzroči pospešeno povešanje na drugem, zato dr. Pavičićeva priporoča kombinacijo različnih neinvazivnih metod, za nekatere rekonstrukcije pa so nujni kirurški posegi. V zadnjem času je v trendu sicer nekirurški lifting.

Gre za metodo regeneracijskega pomlajevanja kože in vezivnega tkiva obraza, vratu, dekolteja in rok z mikrofokusiranim ultrazvokom, ki obnavlja elastičnost kože in vezivnega tkiva ter spodbuja nastajanje novega kolagena in postopno zmanjšanje maščobnega tkiva v podkožju. Učinki metode, ki jo je potrdila Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA), so deloma takojšnji, v polnosti pa se pokažejo do pol leta po terapiji, ko se koža obnovi in nastane nov kolagen.

Količina kolagena, ki daje elastičnost koži, kot je znano, z leti strmo upada. Telo 40-letnika proizvaja zgolj 60 odstotkov kolagena, pri 60-letniku pa zgolj še 30 odstotkov kolagena v primerjavi z osebo v dvajsetih letih. Pri vseh metodah pomlajevanja pa sta na prvem mestu zdravje in varnost, zato dr. Pavičićeva svetuje, da estetske posege zaupajmo samo zdravnikom.

Besedilo: Slavka Brajović Hajdenkumer // Fotografije: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri