Eva Kelih: “Le kdo si ne želi preživeti noči v simpatični hišici na drevesu?”

Eva Kelih: “Le kdo si ne želi preživeti noči v simpatični hišici na drevesu?” (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Nova
31. 7. 2018

Bled, brez dvoma ena izmed najpriljubljenejših slovenskih znamenitosti, v neposredni bližini jezera skriva pravi raj na zemlji. Garden Village je skrit pred trumami turistov, vendar je kljub temu le lučaj stran od obale jezera. Ob žuborenju potočka si tako gostje napolnijo baterije, privoščijo kulinarične mojstrovine, katerih sestavine v veliki meri prihajajo z bližnjega vrta, in se prepustijo pravi rajski oazi sredi gorenjskega turističnega bisera.

Sončno poletno dopoldne smo preživeli med sanjskimi hišicami na drevesu in glamuroznimi šotori, obdani z nasadi sadja in zelenjave, ob lesketajoči se gladini biotopa. Garden Village Bled nas je navdušil v hipu, ko smo odprli vrata recepcije. Pozdravile so nas prijazne receptorke in na ustnicah se nam je v hipu narisal nasmeh. Prav to je skrivnost naravne oaze, ki se skriva nekaj sto metrov stran od Blejskega jezera. Zadovoljstvo zaposlenih se zrcali v odnosu do gostov. "Večkrat poudarjam, da se morajo gostje pri nas upravičeno počutiti kot kralji. Morda so se pripeljali od kod daleč, morda so jim na poti kravžljali živce otroci. Ko pridejo k nam na recepcijo, naj začutijo, da so pri nas dobrodošli. Da pri nas lahko v miru preživijo počitnice," nam pove vodja resorta Bogdan Capuder, ki nas prijazno pozdravi in popelje naprej. Pogled nam zastane na drevesnih hišicah, ki ponujajo intimo in pristen stik z naravo.

Opremljene so za luksuzno bivanje, ki zagotavlja nepozabno izkušnjo, tako za najmlajše kot tudi tiste malo starejše. Ideja se je pred petimi leti rodila Borutu in Tatjani Kelih, ki sta dolgo delala v informacijskotehnološkem podjetju ter izkusila stres vsakdana in naglico. Tako sta si zaželela ustvariti nekaj sonaravnega, kar bi privlačilo mlade kreativne ljudi. Odločila sta se, da denar vložita v zemljišče vrtnarije na Bledu, ne da bi natanko vedela, kako odmevno zgodbo bosta nekoč spletla. Sprva sta želela le obnoviti vrt, nastala pa je prava turistična pravljica. "Oče je po izobrazbi elektroinženir. Ob naporni službi pa se je najraje sproščal s tem, da je obdeloval in ustvarjal z lesom. Tako je želel ustvariti zatočišče za vse njemu podobne ljudi.

Ob pogovorih s številnimi službenimi partnerji in prijatelji je namreč ugotovil, da v vseh tli želje po tem, da bi se spet približali naravi. Pri nas bivajo gostje, ki si želijo oddih," nam zaupa direktorica Garden Villagea Eva Kelih in opiše goste, ki si v večini želijo uiti vrvežu, hrupu in stresu. Hišice in glamurozni šotori, obdani s potočkom in vrtovi, so kot nalašč za to. S pomočjo strokovnjakov in prijateljev je tako družina Kelih ustvarila hišice na drevesih. "Ideja o tem se je rodila očetovemu prijatelju, ki je veliko potoval po svetu in videl potencial tudi tu," pove Eva Kelih. Velik poudarek dajejo samozadostnosti. V sklopu resorta je tako prečudovit zelenjavni vrt, med hišicami pa rastejo robide, jabolka in drugi mamljivi sadeži, s katerimi si lahko gostje postrežejo, kolikor želijo.

Ekološka nota se zrcali tudi v gostoljubju. Ob prihodu vas namreč pričakata jabolki z vsem dobro poznanim zapisom: "Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran," ob tem pa še steklenici, v kateri si lahko gostje natočijo vodo. Vsa voda v resortu je namreč pitna. Imajo tudi lastno vrtino s toplo vodo. "Velik poudarek temelji na ekologiji in samozadostnosti. Prav zato sestavine za pripravo jedi in zajtrkov v večji meri prihajajo prav z domačega vrta. To je morda nekaj, na kar smo čez leta ljudje povsem pozabili," poudarjata Bogdan in Eva v en glas. V Garden Villageu stavijo na izkušnjo.

Njihova filozofija tako privlači ljudi z vsega sveta. Na prvem mestu so Američani, veliko je tudi Belgijcev, v zadnjem času opažajo porast gostov iz Italije. Marsikdo izmed gostov namreč živi v mestu, tako nima stika s prvinsko naravo, zelenimi sadnimi drevesi. Tako se začudijo, ko med sprehodom po resortu naletijo na zanimive sadeže, ki so jih vajeni predvsem iz trgovin. Glamurozne šotore, ki lahko nastanijo tudi šestčlansko družino, obkroža travnik, kjer se lahko otroci brezskrbno igrajo, starši pa vsaj za nekaj dragocenih dni odmislijo skrbi. Med sezono namreč resort obišče veliko mladih družin, zunaj sezone prevladujejo pari. Pred šotorom se lahko sprostite tudi v vroči kopeli, ki odplakne skrbi. Na voljo so električna kolesa, če pa si želite sprostitve, se lahko sprehodite do kotička, kjer ponujajo masaže.

Tam je tudi zasebna savna s pogledom na žuboreči potoček. Ohladite se lahko v biotopu, ki se razteza ob terasi restavracije, ali pa se na enem izmed bližnjih ležalnikov prepustite sončnim žarkom. In ko smo že pri restavraciji, ki slovi po svojih ekoloških sestavinah in izbrani ponudbi ter je prav zato tako priljubljena daleč naokrog. Mi smo si privoščili palačinke z domačo marmelado šmarne hrušice. Toplo priporočamo!

Otroci hočejo nazaj

Garden Village radi obiščemo tudi Slovenci. Največkrat pa razvajanje privoščimo prijateljem v obliki darilnih bonov. "Ljudje so želeli nekomu pokloniti nekaj lepega. Hiške so nekaj posebnega. Le kdo si ne želi preživeti noči v simpatični hišici na drevesu? Veliko družin se vrača k nam, saj otroci povprašujejo, kdaj pridejo spet k nam," pojasni Eva Kelih.

Spanje na kozolcu

Družina Kelih ima v lasti Turistično kmetijo Ročnjek, kjer lahko preživite oddih v pravem podeželskem raju. "V prihodnosti želimo ponuditi pakete, ki bi vključevali tridnevno bivanje v Garden Villageu, ob tem pa še obisk kmetije ter spanje na kozolcu. V to bi vpeljali tudi del, kjer bi spoznavali že pozabljene poklice kot del slovenske kulturne dediščine," še razkrijejo.

Besedilo: Nika Arsovski // Fotografije: Helena Kermelj, arhiv Garden Village Bled

Priporočamo