Evropska unija: Ženske v povprečju zaslužijo 16 odstotkov manj kot moški!

Evropska unija: Ženske v povprečju zaslužijo 16 odstotkov manj kot moški! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
2. 11. 2017

Leta 2015 so v vseh državah članicah ženske zaslužile manj kot moški, vendar pa je bila razlika v plačah med spoloma različna.

Povprečno so zaslužile dobrih 16 odstotkov manj kot moški, če primerjamo njihove povprečne bruto plače na uro.

V Sloveniji so ženske zaslužile za osem odstotkov manj kot moški, kažejo podatki Eurostata.

Razlike so bile največje v Estoniji, na Češkem, v Nemčiji, Avstriji in Združenem kraljestvu, najmanjše pa v Luksemburgu in Italiji, Romuniji, Belgiji in na Poljskem.

Kazalnik razlike v plačah med spoloma kaže sliko neenakosti med spoloma glede urne postavke. Del razlike v plačah je mogoče pojasniti s posameznimi značilnostmi zaposlenih moških in žensk, kot so izkušnje in izobrazba, ter s sektorsko in poklicno spolno segregacijo. Posledično je razlika v plačah med spoloma povezana s številnimi kulturnimi, pravnimi, socialnimi in ekonomskimi dejavniki, ki presegajo preprosto zahtevo po enakem plačilu za enako delo.

Primerjava urnih postavk za različne poklice pokaže, da so leta 2014 v EU v vseh devetih poklicnih skupinah ženske zaslužile v povprečju manj kot moški. Z redkimi izjemami je bilo tako v vseh državah članicah.

Poklic z največjo razliko v urni postavki je bil poklic menedžerja, kjer je urna postavka 23 odstotkov nižja za ženske kot za moške. Razlika pa je bila najmanjša pri uradnikih ter poklicih za storitve in prodajalcih, ki so sicer poklici z najnižjimi plačami.

Podatki so del digitalne publikacije Eurostata z naslovom Življenje žensk in moških v Evropi. Cilj statističnega portreta je primerjati moške in ženske v njihovem vsakodnevnem življenju.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri