Evropski komiki pozivajo k zbiranju posnetkov v "Trumpovem" slogu za akcijo Vsaka druga šteje!

Evropski komiki pozivajo k zbiranju posnetkov v "Trumpovem" slogu za akcijo Vsaka druga šteje! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
4. 2. 2017

Govor ameriškega predsednika Donalda Trumpa na inavguraciji, ko je dejal, da bodo ZDA odslej na prvem mestu, je pustil velik pečat pri evropskih komikih, ki so se začeli akcijo Vsaka druga šteje.

Voditelje večernih oddaj pozivajo, naj naredijo posnetek, v katerem obrazložijo, zakaj bi morala biti potem takoj na drugem mestu njihova država.

Prvi s to idejo je bil nizozemski voditelj satirične večerne oddaje Arjen Lubach, ki je pred dobrim tednom v svoji oddaji objavil šaljiv skeč, kjer je v "Trumpovem" slogu in z njegovo govorico predstavil Nizozemsko in na koncu Trumpa pozval, da če že morajo biti ZDA na prvem mestu, naj bo potem Nizozemska na drugem.

Med drugim so sledile šale, da ima Nizozemska "velik, velik zid Afsluitdijk, ki so ga zgradili, da jih varuje pred vso vodo iz Mehike, saj so zgradili celoten ocean, da jih loči od Mehike, hkrati pa je tako velik, da se ga vidi tudi z Lune".

Nemški komik Jan Böhmermann pa je v četrtek v svoji oddaji predstavil posnetek, ki se je sprva zdel le kot ponavljanje koncepta. Vendar je razkril, da so se povezali z drugimi evropskimi voditelji satiričnih večernih oddaj in da pozivajo druge po svetu, naj prispevajo svojo različico predstavitve države v "Trumpovem" slogu, kjer tudi obrazložijo, zakaj bi morala biti njihova država na drugem mestu za ZDA.

Do četrtka naj bi se po Böhmermannovih besedah akciji pridružilo že 11 držav. Na spletni strani everysecondcounts.eu pa so do sedaj objavili prispevke iz Belgije, Švice, Danske, Nemčije, Litve, Nizozemske in Portugalske.