Facebook bo po pritiskih, naj se loti širjenja lažnih informacij o cepljenju, končno le ukrepal

Facebook bo po pritiskih, naj se loti širjenja lažnih informacij o cepljenju, končno le ukrepal (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
10. 3. 2019

Spletni velikan Facebook je ta teden začel kampanjo proti širjenju lažnih informacij o cepljenju med 2,3 milijarde uporabniki družbenega omrežja. Podjetje bo omejilo strani, ki širijo lažne informacije o cepljenju, in zavrnilo objavo oglasnih vsebin z zavajajočimi informacijami v zvezi s tem. 

Ameriška akademija za pediatrijo je nedavno pozvala vodstva tehnoloških velikanov, kot so Facebook, Google, Pinterest in drugih, naj se učinkoviteje zoperstavijo kampanji dezinformacij okrog cepljenja.

Facebook je v zadnjih tednih pod vse večjim pritiskom, naj se loti problema širjenja lažnih informacij, tudi v luči izbruha ošpic v ZDA, h kateremu naj bi pripomoglo dejstvo, da vse več staršev zavrača cepljenje svojih otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ZDA zadnje čase med otroki beležijo izbruhe okužb z ošpicami. Samo letos so jih v enajstih zveznih državah našteli 200. Ponovni razmah ošpic je povezan s trditvami, da cepljenje povzroča avtizem. Celo Donald Trump je, preden je postal predsednik ZDA, zagovarjal to prepričanje in je med zagovorniki svobodne volje staršev, kar zadeva cepljenje.

Podpredsednica pri Facebooku Monika Bickert, pristojna za globalno vodenje izdelkov, je v četrtek sporočila, da bo Facebook zmanjšal širjenje napačnih podatkov in uporabnike seznanil z verodostojnimi informacijami o cepljenju.

"Omejili bomo razvrščanje skupin in strani, ki širijo lažne informacije o cepljenju v novicah in pri iskanju," je pojasnila.

Facebook bo prav tako umaknil zavajajoče vsebine iz priporočil pri iskanju, zavrnil oglasne vsebine, ki vsebujejo zavajajoče informacije o cepljenju in blokiral račune, ki kršijo politiko podjetja glede informacij v zvezi s cepljenjem, je še dejala Bickertova.

Svetovna zdravstvena organizacija in ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni sta opredelila t. i. izmišljene informacije glede cepljenja, ki so preverljive. "Če se bodo takšne izmišljene informacije pojavile na Facebooku, bomo proti njim ukrepali," je zatrdila Bickertova.