Facebook: kaj vse vedo o vas, četudi niste njihov uporabnik

Facebook: kaj vse vedo o vas, četudi niste njihov uporabnik (foto: profimedia) profimedia
30. 4. 2018

Medtem ko se je razprava o zlorabah na družbenem omrežju facebook stopnjevala do vrelišča, so na dan prišle informacije, da shranjujejo tudi podatke o osebah, ki niso njihovi uporabniki.

Kaže, da se ne moremo skriti, četudi nimamo odprtega računa pri njih. Mark Zuckerberg se je moral zagovarjati pred ameriškim kongresom, v primež pa so ga stisnili z vprašanji o zasebnosti, ki jo zagotavlja omrežje, ter o obravnavi podatkov in varovanju zasebnosti uporabnikov.

Republikanec Ben Lujan ga je izprašal, kako firma uporablja tako imenovane profile v senci. Izraz se nanaša na zbirko podatkov o ne-uporabnikih omrežja. »Facebook ima razdelane profile o ljudeh, ki niso pri vas nikoli odprli računa. Da ali ne?« je brez ovinkov vprašal Lujan.

»Na splošno lahko povem, da zbiramo podatke o ljudeh, ki se niso prijavili na naše omrežje, zaradi varnostnih razlogov. S tem bi radi preprečili, da bi drugi prišli do teh podatkov, torej tisto, kar ste sami omenili (povratna iskanja na podlagi javnih informacij, kot so telefonske številke),« je na vprašanje odgovoril ustanovitelj omrežja.

»To so torej tako imenovani profili v senci, je to skupina na katero so nekateri opozorili?«

»To mi ni znano.«

Izpraševanje je sprožilo žolčno razpravo na spletu.

  • "Zuckerberg je pravkar rekel, da mu termin pofili v senci ni znan. Kozlarija brez primere." - Will Oremus (@WillOremus) 11. april 2018

Kakšne informacije ima torej facebook o ne-uporabnikih?

Ko ste se priključili uporabnikom na facebooku, so vam ponudili seznam z osebami, ki jih verjetno poznate. To so profili potencialnih prijateljev ali sodelavcev. Tisto, kar morda ne veste, je, da so, ko ste naložili svoj imenik na facebookov strežnik, iz teh informacij tudi iz njih ustvarili profile v senci. To je za takrat, ko se bodo tudi sami pridružili Facebooku in vas bodo lahko priporočili za prijatelja. Profili v senci so sicer povsem zasebni.

To pomeni, da se facebook lahko pouči o vašem družbenem krogu in do neke mere tudi o navadah ne-uporabnikov.

To ni nova sestavina facebooka, novinarji spletnega portala gizmodo so profile v senci raziskali lani in že takrat opozorili na zlorabo.

Vir: Independent