Fantazijska otroška knjiga Roalda Dahla: Bine in milinci!

Fantazijska otroška knjiga Roalda Dahla: Bine in milinci! (foto: profimedia) profimedia
25. 1. 2019 | Promocijsko sporočilo

Pred dnevi je v družbi nekaj slikanic in otroških romanov izšla fantazijska zgodba enega najbolj priljubljenih pisateljev na svetu Roalda Dahla. Knjigo Bine in milinci, ki jo je ilustriral Quentin Blake, je v slovenski jezik prevedla Ana Barič Moder.

Roald Dahl je bil britanski romanopisec, poet, scenarist in pilot bojnega letala.

Leta 1990 preminulega avtorja imajo številni za najboljšega avtorja otroških del, povsem nesporno pa je, da je tudi eden od najbolj prodajanih avtorjev v zgodovini. Njegove knjige so se do danes prodale že v več kot 250 milijonih kopijah po celem svetu. Roald Dahl je tudi prejemnik številnih prestižnih literarnih nagrad.

Za njegove otroške knjige so značilni nepričakovani preobrati, njegove zgodbe niso lažno sentimentalne, pogosto pa jih bogati tudi nekoliko črn humor. Prav vse Dahlove knjige pa brez izjeme nazadnje slavijo le dobrosrčne like.

Ena takšnih je tudi knjiga Bine in milinci, ki je izšla kmalu po avtorjevi smrti, slovenski otroci pa so jo lahko pričeli prebirati prav te dni.

mamaBine in milinci

Zgodba se začne s pogumnim dečkom Billyjem, ki se kljub materini prepovedi odpravi raziskovat gozd. V gozdu se nato sreča z nenavadnimi drevesnimi bitji, majhnimi kot vžigalice, ki jih junaško rešuje pred požrešnimi pošastmi.

Tako se začne napeta dogodivščina, polna humorja ...

»Tekel je hitro kot še nikoli. A sopihajoče hrumeče hripavo prhanje mu je sledilo. Še huje, postajalo je čedalje glasnejše. To je pomenilo, da se mu stvor, ki spušča te zvoke, tista dirjajoča zver, približuje! Zdaj zdaj ga bo dohitela! Beži, Bine! Beži, beži, beži!«

... in atraktivnih domišljijskih razpletov.

»Bine in stari milinec sta se spet povzpela do kraja, kjer so bili zbrani preostali. Videti je bilo, da jih je Binetova vrnitev razveselila. ’Ostani pri nas,’ so mu rekli. ’Bomo že poskrbeli zate.’

V tistem hipu je na veji nedaleč stran pristala čedna lastovka in Bine je videl, kako so ji neka milinska mati in njena otroka povsem sproščeno zlezli na hrbet. Nato je lastovka vzletela in z udobno nameščenimi potniki na hrbtu odletela stran.

’Gromska strela!« je vzkliknil bine. ’Je to posebna udomačena ptica?’

’Kje pa,’ je odvrnil don Mili. ’Vse ptice poznamo. Naše prijateljice so. Ves čas jih uporabljamo za prevoz. Tista gospa gre z otrokoma na obisk k babici, ki živi v gozdu kakšnih sedemdeset kilometrov daleč. Prej kot v uri bodo tam.’«

bine in milinciPriporočamo!

Iz opusa Roalda Dahla

Knjiga je prvič izšla kmalu po smrti Roalda Dahla, leta 1991, z ilustracijami Patricka Bensona.

To je bilo njegovo zadnje delo, ki pa ga v slovenščini še nismo brali.

Po skoraj tridesetih letih je knjigo z novimi ilustracijami opremil Quentin Blake in tako dopolnil brezčasni opus enega najbolj priljubljenih pisateljev za otroke na svetu.

Čudovita knjiga, ki bo navdušila male in velike bralce, je izšla v založbi Mladinska knjiga!

Priporočamo