Fige so najslajši sadež

1. 9. 2016
Deli
Fige so najslajši sadež (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Jajčasti ali hruškasti sadeži vsebujejo kar 83 odstotkov sladkorja in veljajo za najslajše sadje. Ker so bogate tudi z vlakninami, ki skrbijo za urejeno prebavo, jih brez strahu lahko vključimo v vsakodnevno prehrano. Fige so dober vir kalija, ki pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka, vitamina B6 in mangana.

Zrele fige so zelo občutljive in ne prenašajo dobro prevoza. Najboljše so utrgane naravnost z drevesa. Dobre fige najdete tudi na tržnicah, v trgovinah pa žal ne ali pa le zelo redko. Fige za prodajo v trgovinah trgajo nezrele, in čeprav do potrošnikov pridejo zrele, se njihov okus ne more primerjati s tistimi, ki so dozorele na drevesu.

Ko kupujemo fige, izberimo sadeže, ki se na rahel pritisk mehko vdajo, a ohranijo obliko. Če jih bomo takoj pojedli, imajo lahko tudi počeno lupino. Sadeži morajo imeti rahel in nežen vonj. Če dišijo po kislem, so fige prezrele oz. že skisane. Zrele fige lahko do dva dni hranimo v hladilniku. Položimo jih drugo zraven druge in pokrijemo, da se ne navzamejo vonjav iz hladilnika.

Ker so tako občutljive, večino fig posušijo. Najbolj kakovostne so posušene mehke fige, ki so naprodaj v ohlapnih zavitkih. Fige slabše kakovosti navadno prodajajo stisnjene skupaj. Da se popolnoma ne zlepijo, jih poprašijo s koruznim škrobom, večina jih je tudi obdelana z žveplovim dioksidom.

Besedilo: Vera Simončič
Fotografije: Shutterstock

Novo na Metroplay: Kristijan Crnica - Kikifly o glasbenem ustvarjanju, izzivih in prav posebni tetovaži