Če kdo, potem Madžari dobro vedo, kako narediti najboljše polnjene (oziroma po domače filane) paprike. In s tem trikom bodo odlično uspele tudi vam!
Hja, je že tako, da ima vsak kuharski navdušenec svoje "finte", ko gre za pripravo razširjenih jedi na žlico, kot so na primer pasulj, sarma, pa tudi filane paprike. Te se še posebej pogosto znajdejo na krožnikih konec poletja in v začetku jeseni, ko je povsod mogoče kupiti odlične paprike - pa tudi paradižnik.
No, v domovih po balkanskih državah pa so navdušeni nad trikom, ki ga pri pripravi te jedi uporabljajo Madžari. Čeprav se na prvi pogled zdi enostavno napolniti paprike z mesom in rižem, obstaja nekaj trikov in korakov, ki jih morate upoštevati, da bodo vedno popolne.
- Najprej lahko uzboljšate okus omake, v kateri kuhate paprike. Preskočite korak, pri katerem omaki dodajate vodo - raje uporabite jušno osnovo.
- Seveda je treba v omako dodati kakšno suhomesnato dobroto. Če imate doma kakšen košček kože od pršuta, si boste oblizovali prste. Namesto tega pa lahko uporabite kakšna suha svinjska rebra (če so poleg tega še malce dimljena, bo okus fantastičen) ali pa kožo od pancete.
- Madžarski kuharji uporabljajo še en trik: v mešanico mesa in riža, s katero napolnijo paprike, dodajo malce narezane slanine.
- V nadev lahko dodate še nekaj - olje ali namaz z aromo česna. Dovolj bo že ena žlička.
Seveda pa je pomembno, da je tudi omaka - če se le da - narejena iz paradižnika. Zaenkrat ga je na tržnicah še dovolj, tako da ga lahko uporabite za omako. Potrebovali boste (odvisno od količine paprik):
- 1 do 2 kilograma paradižnika
- 3 čebule
- 4 stroke česna
- malce peteršilja
Paradižnik operite in ga malce pokuhajte. Ko opazite, da je koža počila, odlijte vodo in počakajte, da se ohladi. Potem ga olupite in odstranite peclje ter ga narežite na koščke. Čebulo olupite in jo narežite, malce jo popražite, dodajte nasekljan česen. Ko česen zadiši, dodajte narezane paradižnike.
Dušite, dokler koščki paradižnika ne razpadejo, potem pa omako še zmiksajte s paličnim mešalnikom, da bo čisto gladka. Začinite jo po okusu, ne pozabite pa dodati sladkorja, da nevtralizirate kislost paradižnika. In še en namig: če se vam zdi paradižnikova omaka preredka, jo zgostite tako, da v ponvi na vročem olju prepražite žlico moke. Ko se začnejo delati mehurčki, mešanico vlijte v omako.
V omako dajte košček suhega mesa in polnjene papirke. Kuhajte na zmernem do nizkem ognju približno 40 minut oziroma tako dolgo, dokler se paprike ne zmehčajo.
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču