Film o Michaelu Jacksonu razburja duhove in neti proteste oboževalcev

Film o Michaelu Jacksonu razburja duhove in neti proteste oboževalcev (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
7. 3. 2019

Dokumentarni film televizije HBO Leaving Neverland, v katerem nastopata dve domnevni žrtvi, ki naj bi ju spolno zlorabil pokojni pop zvezdnik Michael Jackson, je v ZDA in po svetu močno razgrel čustva na eni in drugi strani, naraščajo pa tudi finančne posledice za glasbenikovo zapuščino.
 

Čeprav je Jackson preminil leta 2009, ima po svetu še vedno veliko oboževalcev, ki so ogorčeni nad filmom ter uprizarjajo proteste na ulicah in predvsem po družabnih omrežjih. Družba, ki upravlja njegovo zapuščino, toži televizijo HBO za 100 milijonov dolarjev, člani njegove družine pa ga odločno zagovarjajo ter kritizirajo film, televizijo HBO, režiserja Dana Reeda in nastopajoča 36-letnega Wada Robsona ter 40-letnega Jamesa Safechucka.

Robson je leta 2005 zagovarjal Jacksona in pričal njemu v prid na sodnem procesu zaradi spolne zlorabe mladoletnika, sedaj pa skupaj s Safechuckom tožita družbo, ki upravlja z zapuščino, za odškodnino. Jacksonova družina trdi, da gre za denar, Robson trdi, da mu je šlo za platformo, s katere se je lahko izpovedal.

Televizija HBO je prvi del dokumentarnega filma prikazala v nedeljo in pritegnila 1,3 milijona gledalcev, drugi del štiriurnega filma pa je imel v ponedeljek skoraj milijon gledalcev. V ponedeljek so režiser in nastopajoča v filmu gostovali pri Oprah Winfrey, ki prav tako trdi, da je bila kot otrok žrtev spolnih zlorab.

Robson in Safechuck v filmu opisujeta, kako ju je Jackson spolno zlorabljal od sedmega oziroma desetega leta dalje. Oprah je dejala, da gre za prelomen trenutek, ki ne zadeva le Jacksona, ampak razgalja celotno korupcijo družbe. "Sama sem posnela 217 epizod svoje oddaje o spolnih zlorabah in skušala ljudem pokazati, da ne gre le za zlorabo, ampak tudi za zapeljevanje. Reed je v štirih urah storil to, kar sem sama skušala v 217 urah," je dejala.

Podobno menijo tudi druge slavne voditeljice, kot je Ellen DeGeneres, ki je med oddajo tvitala, da upa, da to vsi gledajo. Igralka Rose McGowan, ki je odmeven glas gibanja Jaz tudi, je za izjemen pogum pohvalila tako ustvarjalce filma kot Oprah Winfrey.

Jacksonovi podporniki pa so z vsemi topovi napadli Oprah Winfrey, da širi laži brez preverjanja dejstev. To je tvitnil tudi Jacksonov brat Jermaine. Glasbenikov nečak Taj je izjavil, da bi strica spravilo v jok, če bi slišal, kaj govorita Robson in Safechuck. Še posebej Robson, ki je bil dober družinski prijatelj. Zagotovil je, da je bilo stričevo srce čisto, da je tudi sam večkrat prespal pri njem na posestvu Neverland in da ni bilo niti sledu o kakšni spolnosti.

Taj Jackson je sicer film pohvalil kot odličen izdelek, čeprav brez trohice resnice. Menil je, da gre za prehoden madež na ugledu pokojnega strica, ki so ga ljudje izdajali že 20 let. Posledice pri zapuščini se že poznajo. Radijske postaje po svetu umikajo Jacksonovo glasbo s programa, drugje umikajo njegove spomenike, v podjetju Sony razmišljajo, kako naprej.

Sony je za sedem let distribucije Jacksonove glasbe plačal 250 milijonov dolarjev. Morda bo sprejel podobno odločitev kot v primeru raperja R. Kellyja, s katerim je razdrl pogodbo, potem ko je bil januarja prikazan dokumentarni film o njegovih zlorabah Surviving R. Kelly.

"Umrl je, mrtev je. Upam, da lahko nadaljujemo dediščino, ki jo je dal številnim otrokom, številnim ljudem," je izjavil Stevie Wonder, ki je s tem skušal povedati, da je glasbena dediščina nekaj drugega kot obtožbe.

Priporočamo