Fince najbolje poznamo po ljubezni do kave, heavy metala in praznika zaspancev

Fince najbolje poznamo po ljubezni do kave, heavy metala in praznika zaspancev (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
26. 1. 2018

Finci so v svetu najbolj znani po kavi, hitrosti, heavy metalu in prazniku zaspancev.

Mednarodna organizacija za kavo je leta 2015 opravila statistično raziskavo o pitju kave. V njej je pokazala, da Finci spijejo največ kave na svetu. Po podatkih naj bi je namreč spili nekaj več kot 12 kilogramov na osebo na leto. Tradicionalno znano ljubitelji kave, Italijani za primerjavo spijejo le 5,6 kilograma na osebo na leto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kavo Finci uživajo ob katerikoli priložnosti. Ta rjava pijača je pri njih namreč prisotna na vsaki zabavi. Priljubljenemu napitku so posvetili tudi enega svojih pregovorov, ki pravi: "Terorista je vedno moč ustaviti, hrepenenja po kavi pa ne".

Znani so tudi po svoji hitrosti. Finski dirkači so si po več zmagah na formuli 1 in svetovnih pokali v reliju pridobili ime "Leteči Finci" ("The Flying Finns").

So pa pri hitrostih veliko previdnejši motoristi. Kazni za prehitro vožnjo so namreč na Finskem sorazmerne z dohodkom prekrškarja. Leta 2007 so na Finskem nekega švedskega motorista sorazmerno z njegovih prijavljenim dohodkom oglobili z 20.500 evri kazni. Omejitev hitrosti je na otoku Aland presegel za 30 kilometrov na uro.

Svet na Fince gleda kot na odporne in stoične ljudi. Ti dve lastnosti bi lahko pripisali tudi njihovemu konceptu "sisu", ki pri reševanju težav poudarja pogum, vztrajnost in težnjo k rešitvi. Finci "sisuju" pripisujejo tudi zasluge za to, da so se med drugo svetovno vojno uspeli obraniti pred napadom takratne Sovjetske zveze.

So tudi narod z največjo koncentracijo heavymetalskih dolgolascev. Med tem ko imata Norveška in Švedska na 100.000 prebivalcev približno 27 heavy metal glasbenih skupin, ima Finska na enako število prebivalcev kar 54 skupin. To pomeni, da ima skoraj vsaka finska vas svojo heavymetalsko skupino.

Apocaliptica, HIM, Nightwish in Amorphis so le nekatere najbolj znane finske heavymetalske skupine. Leta 2006 je skupina Lordi celo zmagala na evrovizijskem tekmovanju.

27. julija Finci vsako leto praznujejo tudi državni praznik zaspancev. Na ta dan tistega, ki se v hiši zbudi nazadnje, polijejo z vrčem vode ali ga kar vržejo v vodo. Ta tradicija prihaja še iz časov srednjega veka, ko so verjeli, da bo tisti, ki se zbudi zadnji, len in nedelaven še vso leto.

Praznik prav tako povezujejo z legendo o sedmih zaspancih iz Ephesusa. To je bila skupina mladih ljudi, ki se je v prvem stoletju našega štetja pred verskimi preganjalci skrila v jami zunaj mesta Ephesus in naj bi tam spala 200 let. Zbudili naj bi se šele, ko je bilo konec verskega preganjanja.

Priporočamo