Kdo bi si mislil? Znan zdravnik pravi, da to priljubljeno živilo, ki ga pri nas obožujemo, topi obročke maščobe okoli pasu

30. 1. 2025
Deli
Par v restavraciji (foto: Profimedia)
Profimedia

To je odlična novica za vse tiste, ki si brez te sestavine ne predstavljajo okusnega obroka.

In za katero živilo gre? Za njegovo veličanstvo fižol! Redno uživanje fižola lahko prinese več koristi, kot si morda mislite. Poleg tega, da pomaga pri zmanjšanju obsega pasu, raziskave kažejo, da imajo ljudje, ki redno jedo fižol, kar 22 % manjše tveganje za debelost.

Preberite še: Na to mesto položite 3 kovance in opazujte, kako denar teče v hišo: Čim prej preizkusite ta trik

Nutricionisti in zdravniki vse pogosteje izpostavljajo fižol kot ključnega zaveznika v boju proti odvečnim kilogramom. To hranilno bogato živilo pomaga pri urejanju prebave, dajejo dolgotrajen občutek sitosti in zmanjšuje vnetja, povezana z nabiranjem maščobnega tkiva. Po mnenju znane nutricionistke Cynthie Sass skrivnost fižola leži v njegovi sestavi, poroča portal Nova rs.

Fižol je bogat z topnimi vlakninami, ki se v črevesju spremenijo v gel, upočasnijo prebavo in podaljšajo občutek sitosti. Poleg tega te vlaknine hranijo dobre bakterije v črevesju, ki imajo pomembno vlogo pri zmanjševanju vnetij, povezanih z nabiranjem maščobnega tkiva v predelu trebuha. "Prava izbira živil vam lahko pomaga hitreje izgubiti maščobne zaloge," je za Today dejala Sass in priporočila fižol kot eno najboljših možnosti za vzdrževanje vitke postave.

Priporoča ga tudi znameniti dr. Oz!

Kardiolog dr. Mehmet Oz, ki ga pri nas poznamo po vodenju priljubljenega ameriškega šova Dr. Oz, dodaja, da redno uživanje fižola ne le zmanjšuje tveganje za debelost, temveč tudi prispeva k zdravju prebavnega sistema. 

Fižol
Profimedia

"Fižol je naravni zaveznik v boju proti visceralni maščobi – tisti nevarni maščobi, ki se nabira okoli notranjih organov," pojasnjuje dr. Oz in svetuje, da fižol postane redni del prehrane – bodisi kot dodatek juham, solatam, enolončnicam ali celo v kreativnih receptih, kot so slani mafini.

Raziskave, objavljene v reviji Journal of Nutrition, kažejo, da lahko reden vnos stročnic, kot je fižol, pomaga pri boljši kontroli telesne teže. Študija, izvedena na več kot 8.000 preiskovancih, je pokazala, da imajo ljudje, ki uživajo fižol, nižji indeks telesne mase (ITM) in boljši lipidni profil v krvi, kar zmanjšuje tveganje za presnovni sindrom, še poroča Nova rs.

Fižol je prav tako bogat z beljakovinami, zaradi česar je odlična izbira za obroke, ki dolgotrajno zadovoljijo lakoto in ohranjajo energijo čez dan. Poleg tega vsebuje magnezij, kalij in folate, ki podpirajo zdravje srca in zmanjšujejo tveganje za visok krvni pritisk.

Novo na Metroplay: "Treba je poznati žalost, nesrečo in poraz, da lahko ceniš vse te uspehe" | SIDDHARTA INTIMNO